Aardappelwereld magazine
Het bewaren van aardappelen is een vak apart en vereist veel kennis en ervaring. In deze Bewaarcolumn delen vier ervaren bedrijfsadviseurs van Delphy bij toerbeurt actuele bewaartips met lezers van Aardappelwereld magazine. Dit keer een bijdrage van Renould Schiffelers, werkzaam in de regio Zuidoost-Nederland.
“Door een langdurige zomerperiode van droogte is het loof op veel plaatsen al zonder middel doodgegaan, zeker op percelen in Zuid-Limburg, waar het kwik eind september op enkele dagen nog opliep tot 28 graden Celsius. Telers die al aan rooien toe waren moesten de oogst noodgedwongen uitstellen. Dat uitstel is om meerdere redenen een verstandige beslissing geweest. Allereerst was het onderwatergewicht in veel rassen erg hoog, we noteerden al gauw plus 400 gram. Verder is het nooit verstandig om aardappelen te rooien met een knoltemperatuur boven 20 graden Celsius. Voor een goede wondheling moet de temperatuur minimaal terug naar 15 graden. Met het oog op bacterieziekten gaan we liever nog een paar graadjes lager, zeker wanneer rotte knollen in de partij voorkomen. Dat lijkt dit seizoen, we schrijven begin oktober, nauwelijks aan de orde. Heb je dan nog een paar weken lang te maken met hogere buitentemperaturen, ook ‘s nachts, dan heb je bij een schuur met alleen buitenluchtventilatie een probleem. Ook al heeft het inmiddels op veel plekken geregend, soms zitten er toch nog veel harde kluiten in de rug. Die kunnen tijdens het rooien met de aardappelen mee in de productstroom komen. Blijf dus alert hierop tijdens de oogst en het inschuren. Is het percentage beschadigde knollen in het gerooide product alsnog aanzienlijk, dan is het verstandiger om hierop een inschuurbehandeling met Chloor-IPC achterwege te laten. Dit gelet op de grotere kans op schilbrandschade.
Niet alleen in september, maar ook in oktober hebben we steeds vaker te kampen met warme rooiomstandigheden. Liggen de warm geoogste knollen eenmaal achter de planken, dan loopt de temperatuur daarvan al heel snel nog verder op. Dus adviseren we, zet alle luiken en deuren open tijdens het inschuren, als het kan ook ’s nachts. De ervaringen met natuurlijke trek zijn altijd positief. Is er geen sprake van natuurlijke trek, start dan na het inschuren direct met ventileren, ook al is een cel nog niet volledig gevuld. Zet nog tijdens het rooien temperatuurvoelers in het product, bewust ook in het deel van de hoop waarin de aardappelen liggen die bij de hoogste dagtemperaturen gerooid zijn. Net als vorig jaar zullen de aardappelen vanwege de hoge temperaturen in de zomermaanden dit jaar naar verwachting kiemlustiger zijn en is het advies om uiterlijk 14 dagen na inschuren al te starten met gassen, mits vooraf MH is toegepast. Is de schil goed afgehard, dan is een kiemremmingsbehandeling met Chloor-IPC tijdens het inschuren wel mogelijk. Dat mag dit seizoen voor het laatst.
Dan wijzen we graag nog even op het belang van goed werkende bewaarapparatuur voordat de aardappelen de schuur in gaan. Kijk daarnaast ook naar de computerinstellingen. Zet de draaiuren weer op 0 en controleer of de spertijden van vorig jaar nog ingesteld staan. Let eveneens op de standaardinstellingen van het droogprogramma. Op welk dauwpunt of temperatuurverschil tussen buiten en product deze staan ingesteld. Dan nog een paar tips wat de voelers betreft. Zorg dat er ook altijd een voeler onder in de cel is geplaatst die de producttemperatuur van de aardappelen net boven het ventilatiekanaal kan meten. Zo krijg je een meer compleet beeld van de totale hoop aardappelen en kun je ook na het inschuren beter beoordelen of de gehele partij droog is. Zodra de producttemperatuur onder en boven gelijk is aan elkaar, zitten de aardappelen namelijk droog. En zodra de productvoeler in het kanaal gaat oplopen als u kachels gebruikt, heeft u al in de gaten dat de kachelcapaciteit wat verminderd mag worden, omdat het niet lang meer gaat duren voordat de aardappelen droog zitten. Heeft u geen aparte voeler, neem dan desnoods een productvoeler van de cel, die met het langste snoer. Plaats in schuren met een wat minder goede muurisolatie standaard een voeler aan de koude (oost)kant. Die kan dan bij vorst de laagste temperaturen in de partij meten.” ●
Lees hier ons volledige bewaardossier!
Evenementen
©2015 - 2024 Aardappelwereld | Ontwerp en realisatie COMMPRO