Al abonnee? Activeer hier uw premium account

Pootaardappeldag wil antwoord geven op de vraag hoe je als bedrijf overeind blijft

25 januari 2024

Op dinsdag 30 januari 2024 organiseert Delphy weer de Pootaardappeldag, wintereditie in ‘t Voorhuys in Emmeloord. In het dagvullende programma gaan diverse sprekers in hun presentaties in op uitdagingen in de huidige pootaardappelteelt. Tijdens de dag zullen er veel details over het onderzoek in pootgoed en ontwikkelingen in de pootgoedteelt worden gepresenteerd.

De pootaardappelteelt is een kennisintensieve teelt met mooie, nieuwe ontwikkelingen. Er is veel behoefte aan kennis en kennisdeling over de markt en maatschappij. Denk aan het wegvallen van middelen, toenemende ziektedruk en klimaatadaptatie. Hoe blijf je als sector en bedrijf in al dit geweld overeind? In het dagvullende programma gaan diverse sprekers hierop in hun presentaties. Alle details over het onderzoek in pootgoed en ontwikkelingen in de pootgoedteelt zullen ze presenteren. Tijdens de uitgebreide pauze is de beursvloer te bezoeken om bij te praten met toeleveranciers, handel en andere pootgoedtelers.

Pootaardappel programma

De pootaardappeldag biedt een dagvullend lezingenprogramma waarin details van en voor de pootgoedteelt relevant onderzoek worden gepresenteerd, naast ontwikkelingen in de pootgoedsector en daarbuiten. Tijdens de lunchpauze en borrel kunnen bezoekers de verschillende bedrijven bezoeken die op het bedrijvenplein aanwezig zijn met hun producten en/of diensten en bijpraten met collega telers.

Sprekersblok 1

10.00 uur | Opening door de dagvoorzitter – Jan Kiers, Delphy

10.05 uur | Welkomstwoord – André Hoogendijk, (BO Akkerbouw)

10.30 uur | PPS vector- en virusbestrijding – Martin Verbeek, Klaas van Rozen (WUR). De uitkomsten: hoe verloopt de virusoverdracht en de monitoring en welke beheersmaatregelen kunnen er worden genomen?

11.15 uur | Virusselectie in de toekomst – Jan Kamp (WUR). Hoe werkt automatische virusdetectie? Wat is de huidige stand van zaken en wat kunnen we de komende jaren verwachten qua ontwikkelingen?

12.00 uur | Bezoek standhouders en lunchbuffet.

Sprekersblok 2

13.30 uur | Feiten en fabels Erwinia – Peter Berghuis (LTO Pootaardappelen), Inge van Duivenbode (NAK), Jan van der Wolf (WUR). Wat weten we al wel of nog niet over Erwinia? Hoeveel komt het nu voor? Hoe kun je er als teler grip op krijgen en waarom is dat zo belangrijk?

14.15 uur | Delphy Onderzoek – Jan Salomons (Delphy). Delphy doet onderzoek naar en geeft teeltadvies over Phytophthora- en virusbestrijding in pootaardappelen. Wat is de laatste stand van zaken?

14.45 uur | Toekomst pootaardappelteelt – Henk Westerhof (SPNA). Wat zijn de uitdagingen in de pootgoedteelt rond gewasgezondheid en wat zijn de (on)mogelijkheden om die uitdagingen het hoofd te bieden?

15.20 uur | Afsluiting door de dagvoorzitter – Jan Kiers, Delphy

15.30 uur | Bezoek standhouders, hapje en drankje op de beursvloerInloop.

Aanmelden

Bezoekers kunnen zich via deze link aanmelden als deelnemer aan het programma op 30 januari 2024

Evenementen

©2015 - 2024 Aardappelwereld | Ontwerp en realisatie COMMPRO