Al abonnee? Activeer hier uw premium account

Scheidend BO-directeur geridderd

november 2019


Tijdens het onlangs gehouden minisymposium ‘De verbindende schakel’ door de Branche Organisatie (BO) Akkerbouw werd afscheidnemend directeur Matthé Elema onderscheiden tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau.

Het afscheidssymposium had de titel ‘De verbindende schakel’ meegekregen, waarmee Elema zijn betrokkenheid met de agrarische sector wilde tonen. In zijn werkzame leven was Elema zelf ook altijd een verbindende schakel, liet Pieter Varekamp, loco burgemeester van de gemeente Westland, weten. Hij benadrukte dat de pensionado niet alleen zakelijk, maar ook in zijn privéleven grote betrokkenheid toonde bij maatschappelijke organisaties. Ook André Hoogendijk, de nieuwe BO-directeur, benadrukte deze karaktereigenschap van zijn voorganger. Elema was, na het afschaffen van de productschappen in 2014, een van de gangmakers van de oprichting van de BO. Na de erkenning hiervan als landbouwbrancheorganisatie door de minister van Econo­mische Zaken, werd het mogelijk een collectief onderzoeksprogramma op te starten.

European New Green Deal

Tijdens het symposium nam Gijs Schilthuis, hoofd van de eenheid ‘Policy Perspectives’ van de Europese Commissie en DG Landbouw en Plattelandsontwikkeling, de aanwezigen mee in de wereld van de Brusselse ambtenaren. Hij vertelde dat er na de laatste verkiezingen weer een nieuwe wind waait door de burelen van de Europese Commissie. “Het is echter nog even afwachten waar de nieuwe Eurocommissaris, de Pool Janusz Wojciechowski, de nadruk op gaat leggen in zijn beleid. Wat wel duidelijk is, is dat de European New Green Deal een grote invloed zal hebben op het aanstaande beleid. Hoe dat in de praktijk zal uitpakken, is daarentegen nog niet helemaal duidelijk. Wel heeft Frans Timmermans, die eindverantwoordelijk is, aangegeven dat hij in de komende drie decennia van Europa het eerste klimaatneutrale continent wil maken. Onderdeel van deze ambitie is dat de biodiversiteit zich kan herstellen. Hij streeft naar 0,0 procent vervuiling, het voedselsysteem wil hij transformeren van ‘farm to fork’” en zo somt Schilthuis nog een paar opvallende zaken op uit het Europese beleid van de komende jaren. “De nieuwe landbouwcommissaris zal binnen dit plaatje gaan opereren”, houdt hij de aanwezigen voor. Hij geeft aan dat de plannen invloed zullen hebben op zowel de politiek, economie alsook het klimaat. ●

Evenementen

©2015 - 2024 Aardappelwereld | Ontwerp en realisatie COMMPRO