Al abonnee? Activeer hier uw premium account

Agrico lanceert vier nieuwe rassen

december 2019


Dit jaar zijn vier nieuwe Agrico-rassen op de Nederlandse Rassenlijst toegelaten. Om de kwekers van deze rassen in het zonnetje te zetten, stond Agrico-directeur Jan van Hoogen in zijn openingstoespraak tijdens de rassendagen uitgebreid stil bij de komst van deze rassen.

Hij vertelt dat het nieuwe ras Lugano een fritesras betreft, dat is gekweekt door Freek Vos. Het ras heeft naast uitstekende verwerkingskwaliteiten ook een aantal zeer gewenste resistenties tot zijn beschikking. “Een unieke combinatie”, zo laat de Agrico-directeur weten. Resistentie tegen Globodera Rostochiensis (Ro1,3) en Globodera Pallida (Pa2,3) zijn volgens hem welkome eigenschappen, voor zowel de consumptie- als de pootgoedteler. Bovendien is Lugano geplaatst op de zogenaamde NVWA 0-lijst (Wratziekte 6), wat teelt van het ras in Noordoost-Nederland mogelijk maakt. Ook de verwerkingskwaliteit van het ras is tot op heden uitstekend. Areaalplanning voor komend jaar is 8 hectare pootgoed. Een nieuw consumptieras bij Agrico is Corazon. Dit ras is gekweekt door Eerke Pot van het succesvolle kweekbedrijf Lantmannen Seed, in de aardappelsector volgens Van Hoogen beter bekend als SW Seeds. Het ras komt uit dezelfde kweekvijver als de rassen Fontane en Agata. Het ras Corazon is een vrij vroeg consumptieras met een mooie rode schil en lichtgele vleeskleur. Agrico ziet afzetmogelijkheden in geheel Europa. Het plan voor 2020 is om 3 hectare pootgoed van dit fritesras te telen. Het derde nieuwe ras is Paradiso, gekweekt door Martin Pot en Marco Klaver. Paradiso is een consumptieras bestemd voor de traditionele markten in Noord-Afrika en Zuid-Europa. Het ras onderscheidt zich door zijn ovaallang gevormde knollen met een mooie schil. Agrico heeft voor 2020 een areaalplanning van 8 hectare pootgoed voor dit ras. Vierde nieuwkomer is Levante. Dit is volgens Van Hoogen een van die rassen die je al vanaf het begin ziet zitten. “Ik zelf had dat met bijvoorbeeld Arizona. Vanaf de eerste dag dat je zo’n nummer ziet, weet je dit wordt een ras.” Levante is gekweekt door Agrico Research en is een van Agrico’s ‘next generation’-rassen. Het is volgens Van Hoogen een excellent consumptieras met phytophthoraresistentie en een extreem hoge opbrengst. Het ras onderscheidt zich verder door zijn prima smaak en zijn mooie schil. “Het geeft ons het idee hiermee iets speciaals in handen te hebben. Dat merken we ook, want iedereen vecht om van dit ras wat pootgoed te krijgen”, houdt hij het internationale gezelschap voor. Om aan deze vraag te voldoen zal Agrico extra miniknollen bestellen om de komende jaren versneld voldoende uitgangsmateriaal beschikbaar te hebben. In 2020 verwacht Agrico 15 hectare pootgoed te hebben. ●

Beschrijving openingsfoto:
Tevreden gezichten tijdens Agrico rassendagen: met v.l.n.r. Freek Vos, Eerke Pot, Jan van Hoogen, Gerard Gootjes, Martin Pot en Marco Klaver.

Evenementen

©2015 - 2024 Aardappelwereld | Ontwerp en realisatie COMMPRO