Al abonnee? Activeer hier uw premium account

Pootgoed indicatieprijs Agrico 51,40 euro

4 mei 2024

Recent heeft aardappelcoöperatie Agrico haar leden een gemiddelde indicatieprijs Oogst 2023 bekend gemaakt. Die is vastgesteld op 51,40 euro per 100 kilogram voor de pootgoedmaat 28/55 millimeter. De prijs betreft een gemiddelde voor alle geleverde rassen en klassen op basis van ‘herfst los afgehaald boerderij’.

Volgens Agrico was 2023 een uitdagend teeltjaar voor de aangesloten pootgoedtelers. Met als resultaat dat de gemiddelde opbrengst per hectare bleef steken op 42,6 ton. In vergelijking met Oogst 2022 is dat ruim 2 ton minder. Daarbij was de maatsortering van Oogst 2023 ook een stuk grover dan normaal. Het percentage in de bovenmaat bedroeg namelijk een forse 36 procent. Dit had als gevolg dat een groot deel van de bovenmaat als pootgoed is verkocht en daarmee dit handelsseizoen een belangrijk deel uit maakt van de financiële hectareopbrengst bij de coöperatieleden. In het jaar ervoor, 2022, was aan bovenmaats pootgoed nog sprake van een redelijk meerjarig gemiddelde van 14,5 procent.

Prijs van 43,20 voor 28 opwaarts

Agrico
Gemiddelde prijs voor pootgoed 28 millimeter opwaarts. Oogstjaar 2023 lage deze op 43,20 euro per 100 kilogram

Ondanks de lagere hectareopbrengst ten opzichte van het jaar daaraan voorafgaand, is het financiële resultaat juist aanzienlijk gestegen. Dit dankzij de hogere prijzen. Dat komt volgens Agrico uiteindelijk neer op een toename van 15 procent. Zoals gebruikelijk communiceert de coöperatie met de leden ook een gemiddelde prijs voor al het geleverde product. Dan gaat het om een gemiddelde prijs voor pootgoed 28 millimeter opwaarts. Dit jaar komt de indicatieprijs hiervan uit op 43,20 euro per 100 kilogram. Uit een bijgeleverde grafiek valt op te maken dat de prijzen in de afgelopen vier oogstjaren gemiddeld met 18 procent per jaar zijn gestegen.  

Alle poters verkocht

Mark Zuidhof Agrico
“De vraag was dermate groot dat wij ook een groot deel van de bovenmaat als pootgoed hebben kunnen verkopen”, laat Mark Zuidhof, algemeen directeur van Agrico, weten.

Volgens algemeen directeur Mark Zuidhof heeft Agrico, mede door de grote vraag vanuit de markt en het moeilijke teeltseizoen, de volledige voorraad pootaardappelen in de maat weten te verkopen. “De vraag was dermate groot dat wij ook een groot deel van de bovenmaat als pootgoed hebben kunnen verkopen.” Hij voegt er nog aan toe dat, ondanks de ingezette daling van het areaal, het telen van pootaardappelen naar zijn mening juist steeds aantrekkelijker wordt door alsmaar toenemende vraag en daarmee ook voortdurend stijgende prijzen. Inspanningen van de leden om kwalitatief goede pootaardappelen te telen worden volgens hem daarmee ook beloond.

Evenementen

©2015 - 2024 Aardappelwereld | Ontwerp en realisatie COMMPRO