Als de aardappel uw vak is, lees Aardappelwereld magazine digitaal en op papier

Blijf met kachels aan ventilerentotdat de knollen droog zijn

december 2019


In deze Bewaarcolumn delen vier ervaren bedrijfsadviseurs van Delphy bij toerbeurt actuele bewaartips met lezers van Aardappelwereld magazine. Dit keer een bijdrage van Frendo van Heybeek, werkzaam in de regio Tholen/West-Brabant.

“Drogen, drogen en nog eens drogen. Dat is de laatste weken aandachtspunt nummer één in de bewaring. En dat zal in veel schuren ook in de komende periode nog het geval zijn. Vooral als het gaat om de als allerlaatst ingeschuurde aardappelen. Om te drogen, zeker met koud binnengereden knollen, is het van groot belang om eerst met kachels de aardappelen op te warmen. Het is daarbij de taak om zowel de knoltemperatuur in de hele hoop gelijk te krijgen, alsook op de gewenste wondhelingstemperatuur van minimaal 12 tot maximaal 15 graden Celsius. Warmer hoeft niet, zeker nu niet, omdat de kans op het ontstaan van rot in sommige knollen momenteel aanzienlijk is. Zeker wanneer er een beetje versmering in de partij voorkomt. Zet je de kachels aan, zorg dan tegelijkertijd voor wat luchtverversing om CO2-ophoping rondom de knollen te voorkomen. Daardoor kunnen namelijk zwarte harten in de knol ontstaan. Voor de gemiddelde aardappelteler is het meest praktisch om in deze droogperiode handmatig te ventileren en daarbij de inlaatluiken op een kier open te zetten. Als maat hanteren we een opening van een tot twee vuistdiktes. Blijf vervolgens met kachels aan ventileren totdat de knollen droog zijn. Grond en kleikappen mogen wel iets vochtig blijven. Heb je temperatuurvoelers onder in de cel vlak bij de ventilatiekanalen ingestoken, dan kun je ervan uitgaan dat het product droog is zodra de aangegeven temperatuur begint op te lopen.

Wees alert op nieuw rot

Voor partijen die al langer dan vier tot zes weken in de schuur liggen is het noodzaak om goed in de gaten te houden of en waar rotte knollen aanwezig zijn. Dan hebben we het vooral over het ontstaan van nieuwe rotte knollen. Sommige telers zullen de aardappelen met nauwelijks of geen rot ingeschuurd hebben. Wanneer deze echter onder natte omstandigheden gerooid zijn, kan in de cellen alsnog rotting optreden. Dat treedt vooral op bij aardappelen die in zand- en lichte zavelgronden geteeld zijn, meestal ligt dit in de range tot 15 procent afslibbaar. Daarnaast zijn er rassen die extra gevoelig zijn voor versmering/zuurstoftekort zoals Agria en Challenger. En dit jaar blijkt ook dat zelfs Markies hier opvallend veel last van heeft. Controle op dat nieuwe rot houdt in dat je vanaf twee tot drie weken na inschuren bijna dagelijks op de hoop kuiltjes graaft op zoek naar tekenen daarvan. Knijp in de knollen om te voelen of ze niet rot zijn vanbinnen en wrijf er met je duim overheen om te ervaren of de schil niet aangetast is door vocht en bacteriën. Is dat het geval, dan zal de schil heel makkelijk loslaten. Wat we dit seizoen ook veel zien is dat rot ontstaat op de snijvlakken van bij het rooien doorgesneden knollen. Belangrijk is om bij constatering van rot te blijven drogen, desnoods ondersteunend met de kachels erbij, totdat de reeds gerotte knollen niet meer lekken en dus voldoende ingedroogd zijn. Zodra in de schuur het rot onder controle is, kun je het product naar de gewenste bewaartemperatuur inkoelen.

Zorg voor voldoende voelers

Zorg verder dat je over de hoop verspreid zowel voelers boven als onder in de hoop hebt zitten om eventuele temperatuurverschillen te kunnen signaleren. Bij oudere en wat minder goed geïsoleerde schuren is het ook raadzaam om een voeler vlak bij de koudste wand te plaatsen, op ongeveer 20 centimeter afstand, wat veelal de buitenste cel aan de oostzijde zal zijn. Let verder ook goed op de eerste kiempjes op de knol. We zagen in de tweede helft van november al de eerste kiempjes op de knollen ontstaan. Behandel het product zo snel mogelijk met een kiemremmer en begin met de hoogste dosering, zodat je in herhaalbehandelingen eventueel met lagere doseringen toekunt. Wanneer de knollen voorbehandeld zijn met MH, kun je iets later starten met de eerste gasbeurt.” ●


Lees hier ons volledige bewaardossier!

Evenementen

©2015 - 2024 Aardappelwereld | Ontwerp en realisatie COMMPRO