Als de aardappel uw vak is, lees Aardappelwereld magazine digitaal en op papier

Oriëntaalse kerstamuse

december 2019


‘Bits en bites’ zijn hot. Het is een andere manier van eten. Niet de nadruk op de hoofdmaaltijd. Eerder mini-­gerechtjes waarvan je geniet in gezelschap. Met ruimte voor een goed gesprek en elkaar. Top idee voor kerst dus!


Amuse, 12 stuks. Bereidingstijd ongeveer 15 minuten (plus 1 uur marineren).

  • 300 gram vastkokende aardappelen
  • 1 eetlepel Japanse sojasaus (Kikkoman)
  • 1 eetlepel gembersiroop
  • 1½ eetlepel citroensap
  • 1 theelepel wasabi
  • 1 eetlepel sesamolie
  • 2 eetlepels olijfolie extra vierge
  • 1 lente-uitje
  • 1½ eetlepel gehakte verse koriander
  • 125 gram zeewiersalade of wakame
  • 125 gram warmgerookte zalmfilet

Breng water aan de kook met zout. Schil de aardappelen en snijd ze in kleine blokjes van ½ x ½ cm. Kook de blokjes in korte tijd (6-8 minuten) beetgaar. Giet ze direct af in een vergiet en spoel goed af met koud stromend water en laat goed uitlekken.
Klop intussen een dressing van de sojasaus, gembersiroop, citroensap en wasabi. Klop er druppelsgewijs de sesamolie en olijfolie door. Breng goed op smaak met zout.
Snijd de lente-ui in flinterdunne ringetjes. Schep de dressing en de lente-ui en koriander door de aardappelblokjes. Breng goed op smaak met peper en laat ongeveer 1 uur marineren (schep af en toe om). Pluk de warmgerookte zalm los in kleinere stukjes.
Doe wat zeewiersalade in mooie amuseschaaltjes. Schep er de oriëntaalse aardappelsalade op. Doe er de zalm op en garneer met een blaadje koriander.

Tip: Ook lekker met in kleine blokjes gesneden gerookte kip in plaats van zalm. Of vegetarisch met blokjes avocado.

Ingrid van den Arend, Cook it!

Evenementen

©2015 - 2024 Aardappelwereld | Ontwerp en realisatie COMMPRO