Actie Abonnement Aardappelwereld magazine (Gratis Aardappel Kookboek t.w.v. 15 euro)
Een Kerst voorgerecht moet niet te zwaar zijn. Een smaakvol visgerechtje is dan een prima idee. Zeker omdat toch vaak vlees als hoofdgerecht gegeten wordt. Zo heb je variatie. De dressing kun je vooraf maken. De aardappelcrème ook en later warmen in de magnetron.Een Kerst voorgerecht moet niet te zwaar zijn. Een smaakvol visgerechtje is dan een prima idee. Zeker omdat toch vaak vlees als hoofdgerecht gegeten wordt. Zo heb je variatie. De dressing kun je vooraf maken. De aardappelcrème ook en later warmen in de magnetron.
Voorgerecht, 4 personen. Bereidingstijd 20 minuten.
• 400 gram stamppotaardappelen
• wasabipasta (tube)
• ½ eetlepel Japanse sojasaus
• 1 eetlepel sushi azijn (gezoete rijstazijn)
• 3 eetlepels sesamolie
• 1 theelepel honing
• 1 klein lente-uitje
• 2 eetlepels sesamzaadjes (zwarte en witte)
• 150 gram tonijn
• ½ bakje zeekraal (ca. 50 gram)
• koriander voor garnering
Schil de aardappelen en snijd ze in gelijke blokjes. Kook ze in water met wat zout gaar. Giet af en stamp de aardappelen met ongeveer een ½ kopje kookvocht tot een smeuïge zachte crème. Meng er wasabipasta naar smaak door (mag lekker pittig zijn). Houd afgedekt in een oven van 80°C warm.
Klop intussen een dressing van de Japanse sojasaus, sushi azijn, sesamolie en honing. Hak het lente-uitje in fijne ringetjes. Meng door de dressing en laat staan tot verder gebruik.
Meng de sesamzaadjes door elkaar. Snijd de tonijn in mooie blokken (ca. 4×4 cm) en druk de blokjes rondom in de sesamzaadjes zodat ze goed bedekt zijn met de zaadjes.
Verhit een klein beetje olie in een koekenpan. Roerbak de zeekraal in 2 minuut beetgaar. Neem uit de pan en bak de tonijn blokken rondom 1-1½ minuten. Verdeel zeekraal en aardappelcrème over 4 borden. Leg er een blokje tonijn op en sprenkel er de dressing omheen. Garneer met wat takjes koriander. Lekker met wat citroensap erover.
Tip: Staat er vis als hoofdgerecht op het menu? Dan maak je er eenvoudig een vleesgerechtje van. Vervang de tonijn door kogelbiefstuk en de zeekraal door rucola (niet roerbakken).
Ingrid van den Arend, Cook it!
Evenementen
©2015 - 2024 Aardappelwereld | Ontwerp en realisatie COMMPRO