Al abonnee? Activeer hier uw premium account

Vernieuwde aardappeldeelmachine moet zorgen voor gelijkmatiger snijresultaat

3 november 2022

Een innovatief richtsysteem en een continue verwerkingssysteem zijn enkele van de vernieuwingen aan de aardappeldeelmachine DMA-90 die Sormac introduceert.

Het bedrijf laat weten dat deze vernieuwingen, samen met diverse andere verbeteringen, leiden tot een gelijkmatiger snijresultaat, minder onderhoud en meer capaciteit.

Hogere capaciteiten

De nieuwe aardappeldeelmachine is voorzien van een continue verwerkingssysteem, waardoor minder slijtage optreedt en minder onderhoud aan de machine nodig is. Daarnaast geeft het bedrijf aan dat het met het continue systeem om hogere capaciteiten te behalen. “De capaciteit is traploos regelbaar tot maximaal 32.000 aardappelen per uur. Ook bij deze hoge capaciteit staat de machine nog heel rustig, zonder een bevestiging aan de vloer”, laat Sormac weten. De capaciteit van 32.000 aardappelen per uur geldt bij een vulling van 70 procent, bij aardappelen van 80 gram is dit een capaciteit van 2.500 kilo per uur.

Grote uitdaging

Volgens Sormac is het snijden van gelijkmatige stukken de grote uitdaging bij het snijden van aardappelen. “Hiervoor is het belangrijk dat de aardappel precies in het midden van het mes ligt. Om dit te bereiken is een nieuw richtsysteem ontwikkeld, welk de aardappel exact in het midden van het mes positioneert. De stansmessen, naar keuze voor het snijden van twee, vier of acht stukken, zijn snel en eenvoudig te wisselen”, licht het bedrijf toe. Uit de omschrijving van de machine blijkt dat de deelmachine van het type DMA-90 is ontworpen voor het delen van aardappelen met een diameter tussen de 25 en 80 millimeter, en een maximale lengte van 120 millimeter. Het richtsysteem werkt vanaf een diameter van 40 millimeter.

Aanvoer product in vier banen

Via een bij de machine horende triller worden aardappelen in vier banen aangevoerd, waardoor grotere aardappelen op bijvoorbeeld twee banen in vier stukken en minder grote aardappelen op de andere twee banen in twee stukken te snijden. Dit is mede mogelijk dankzij het feit dat het messenblok links voorzien kan worden van een ander type mes dan rechts. “Met de optioneel leverbare onderloopband passeert uitgesorteerd klein product de machine ongedeeld”, besluit het bedrijf.

Evenementen

©2015 - 2024 Aardappelwereld | Ontwerp en realisatie COMMPRO