Al abonnee? Activeer hier uw premium account

Lamb Weston Holdings koopt resterende aandelenbelang in joint venture met Meijer

25 oktober 2022

Lamb Weston Holdings, Inc. kondigt aan een overeenkomst te hebben gesloten voor de aankoop van het resterende aandelenbelang in Lamb Weston/Meijer.

Na afronding van de transactie zal Lamb Weston 100 procent van Lamb-Weston/Meijer v.o.f. bezitten, een 50/50 joint venture tussen Lamb Weston en Meijer Frozen Foods. Lamb Weston zal een aankoopbedrag betalen van 700 miljoen euro, bestaande uit 525 miljoen euro in contanten en 175 miljoen euro gewone aandelen van Lamb Weston. Het bedrijf verwacht de transactie in het tweede gedeelte van fiscaal jaar 2023 af te ronden, onder voorbehoud van goedkeuring door de regelgevende instanties.

Trotse marktleider

CEO Kees Meijer stelt dat Meijer Frozen Foods trots is op het bedrijf dat ze samen hebben opgebouwd tot marktleider in Europa: “We blijven vertrouwen houden in de langetermijnvooruitzichten van Lamb Weston en de diepvriesaardappelenmarkt wereldwijd. Door na de transactie een investering in gewone aandelen van Lamb Weston aan te houden, houden we vast aan ons sterke geloof in een mooie toekomst voor het bedrijf.”

Versterking van de productie

“Wij zijn Meijer Frozen Foods dankbaar voor hun langdurige partnerschap”, aldus de president en CEO van Lamb Weston, Tom Werner. “De joint venture heeft gediend als een sterk platform om de groei in Europa en het Midden-Oosten te stimuleren en om ons wereldwijde klantenbestand op onze belangrijkste internationale markten te ondersteunen. Deze transactie past goed in Lamb Weston’s langetermijnstructuur voor kapitaalallocatie en acquisitie, en we geloven dat het onze productievoetafdruk zal versterken door gebruik te maken van een wereldwijde toeleveringsketen om onze klanten beter te bedienen en ons zal positioneren om te profiteren van groeikansen in Europa, het Midden-Oosten en Afrika”, voegt hij toe.

Bijna 910.000 ton extra diepvriesproduct

Met ongeveer 954 miljoen euro netto-omzet in het boekjaar 2022 (inclusief 114 miljoen euro netto-omzet van de voormalige joint venture in Rusland) is Lamb-Weston/Meijer een van de belangrijkste leveranciers van diepgevroren aardappelproducten in Europa, het Midden-Oosten en Afrika. Door de transactie wordt het bedrijf eigenaar van nog eens vijf productiefaciliteiten wereldwijd, waaronder vier faciliteiten in Nederland en één in het Verenigd Koninkrijk, alsmede een zesde productiefaciliteit via een 75-procent-belang in een joint venture in Oostenrijk. Deze fabrieken produceren jaarlijks bijna 910.000 ton bevroren eindproduct. De ongeveer 1.500 werknemers van de voormalige joint venture zullen na de transactie in dienst treden van Lamb Weston.

Evenementen

©2015 - 2024 Aardappelwereld | Ontwerp en realisatie COMMPRO