Al abonnee? Activeer hier uw premium account

Vliegend frituren in microzwaartekracht

5 oktober 2023

“Het voedsel dat we eten bepaalt hoe we ons voelen, en er gaat niets boven een lekker gefrituurde aardappel, zij het met mate natuurlijk. Terwijl we ons voorbereiden op missies naar de maan en naar Mars, zullen astronauten blij zijn om van onderzoekers te horen dat één basisvoedsel niet buiten bereik is, zelfs niet in de ruimte: friet”, deelt de European Space Agency (ESA).

ESA ondersteunt onderzoek naar methoden om in microzwaartekracht te kunnen frituren om zo meer kennis op aarde en in de ruimte te ontdekken. “Hoewel het bakken van aardappelen overal ter wereld wordt gedaan, gaat het om complexe fysica en scheikunde, en in de ruimte wordt alles ingewikkelder. Het was niet zeker dat frituren zou werken zonder zwaartekracht. Zonder drijfvermogen dat naar boven trekt, kunnen bubbels aan het oppervlak van een aardappel blijven kleven, waardoor de aardappel wordt afgeschermd in een laag stoom waarvan onderzoekers dachten dat deze onvoldoende gaar en ongewenst zou kunnen blijven”, legt ESA uit.

Frituurcarrousel filmt aardappelen die in microzwaartekracht worden gebakken

Om te bestuderen hoe microzwaartekracht kooktechnieken zoals frituren beïnvloedt, werd een nieuw experimenteel carrousel-achtig apparaat ontworpen dat veilig is en tegelijkertijd in gewichtloosheid werkt. De experimenten werden uitgevoerd op twee ESA parabolische vluchtcampagnes, waarbij een vliegtuig in herhaalde bogen vliegt om korte momenten van gewichtloosheid na te bootsen. Het experiment filmde het frituurproces met een snelle camera met hoge resolutie om de beldynamiek vast te leggen, zoals groeisnelheid, grootte en distributie, evenals de ontsnappingssnelheid van de aardappel, de snelheid van de bubbels en de rijrichting in de olie. Het experiment mat de temperatuur van de kokende olie en de temperaturen in de aardappel. De experimenthardware is geautomatiseerd en gesloten voor de veiligheid. Het handhaaft een constante druk in de frituurkamer om lekken te voorkomen, om te voorkomen dat de olie rondklotst en om minder energie te gebruiken bij het verwarmen.

High-speed video-opname van stoombellen in verschillende zwaartekrachtniveaus van het frituren van aardappelen in olie – in een air-zero-g vliegtuig. (bron: ESA)

Friet op Mars

De onderzoekers van de Universiteit van Thessaloniki, Griekenland, op de foto van ESA met van links naar rechts: Dr. J. Lioumbas, Dr. S. Evgenidis, Prof. T. Karapanatsios, T. Tsilipiras, voerde het onderzoek uit. Ze ontdekten dat kort nadat de aardappel aan de olie was toegevoegd in omstandigheden met een lage zwaartekracht, dampbellen gemakkelijk loskwamen van het aardappeloppervlak, vergelijkbaar met op aarde. Hoewel er meer onderzoek nodig is om sommige parameters te verfijnen, geeft het wel aan dat astronauten meer dan opnieuw gehydrateerd voedsel op het menu kunnen hebben terwijl ze nieuwe werelden verkennen. “Afgezien van voeding en comfort, kan het bestuderen van het proces van frituren in de ruimte ook leiden tot vooruitgang op verschillende gebieden, van traditioneel koken tot het produceren van waterstof uit zonne-energie in microzwaartekracht,” concludeert John Lioumbas van het team.

Evenementen

©2015 - 2024 Aardappelwereld | Ontwerp en realisatie COMMPRO