Al abonnee? Activeer hier uw premium account

BO Akkerbouw beëdigt twintig aardappelkeurmeesters

8 september 2022

Op 31 augustus legden twintig nieuwe aardappelkeurmeesters de eed af tijdens de Aardappeldemodag in Westmaas.

Brancheorganisatie (BO) Akkerbouw zorgde voor deze beëdiging, onderdeel van de procedure die een onafhankelijke en kwalitatief goede keuring van consumptie- en industrieaardappelen waarborgt.

Cruciale functie

Omdat de aardappelprijs mede afhankelijk is van de kwaliteit, spelen keurmeesters een belangrijke rol in de keten. “De aardappelsector wil dat gekwalificeerde mensen de keuring uitvoeren en hiervoor een eed of belofte afleggen. Op verzoek van onze leden in de aardappelketen verzorgen wij sinds 2016 de procedure en de beëdiging van de keurmeesters”, aldus de BO. De procedure is geregeld in de Regeling keurmeester aardappelen 2016, die een kwaliteitskeuring waarborgt. “Kwaliteit en vertrouwen zijn de basis voor het goed functioneren van de aardappelketen. De keurmeesters vervullen daarin een cruciale functie op basis van hun opleiding, ervaring en deze beëdiging”, stelde BO Akkerbouw-directeur André Hoogendijk bij een eerdere beëdiging in 2020.

Serieuze zaak

De brancheorganisatie sprak na afloop van hun beëdiging met Janneke Vredeveld en Evelien Douma van de kwaliteitsafdeling van Yellow Chips te Emmeloord. “Ik ben trots”, vertelt Douma. “De beëdiging was een officiële handeling. Het geeft aan dat ons werk een serieuze zaak is”, vervolgt zij. “De kwaliteit van aardappelen is de basis van ons bedrijf, dat aardappel- en groentechips maakt van zowel gangbaar als biologisch geteelde producten. Het afgelopen voorjaar hebben wij samen het CKA-certificaat gehaald. In deze cursus hebben we veel bijgeleerd over het herkennen van aardappelziekten. Natuurlijk doen we de keuringen van de aardappelen objectief. Door de beëdiging sta je daar nog eens extra bij stil”, vult haar collega Vredeveld aan. Op de website van BO Akkerbouw staat een overzicht van alle beëdigde keurmeesters met de bedrijven waar zij werkzaam zijn.

Evenementen

©2015 - 2024 Aardappelwereld | Ontwerp en realisatie COMMPRO