Al abonnee? Activeer hier uw premium account

Nederland kiest stamppot tot favoriete aardappelgerecht

16 november 2023

Een week voor de Tweede Kamer verkiezingen ging Nederland alvast massaal naar de stembus. In het proef- en stemlokaal in de Posthoornkerk te Amsterdam stemden consumenten in speciale aardappelstemhokjes voor het favoriete aardappelgerecht van Nederland. Na het tellen van stemmen, kwam de stamppot met afstand als winnaar uit de bus. Dit gerecht kreeg 44 procent van de stemmen. Op de tweede plaats de ovenschotel met 34 procent en de frites kreeg 22 procent van de stemmen.


Dick Hylkema, directeur van de Nederlandse Aardappel Organisatie brengt als eerste zijn stem uit.

De Nederlandse Aardappel Organisatie (NAO) organiseerde deze verkiezing met een knipoog naar, en als verbindende tegenhanger van de Tweede Kamerverkiezingen met de boodschap: welke achtergrond, portemonnee of gedachtegoed je ook hebt, voor iedereen is er een aardappelgerecht te vinden.

Elke smaak telt

Samuel Levie, chef van de Aardappelverkiezing: “Nederland heeft massaal voor stamppot gekozen als hét favoriete aardappelgerecht. Stamppot past natuurlijk ook enorm goed bij het weer van dit moment”, deelt Samuel Levie, chef van de Aardappelverkiezing.

Bezoekers stonden in Amsterdam in de rij om hun stem uit te brengen tijdens de eerste Aardappelverkiezing van Nederland. Uit de voorverkiezing bleek dat Nederland gek is op aardappelen. Uit ruim 700 reacties kwamen de stamppot, frites en ovenschotel als absolute favorieten uit de bus. Om de ultieme test aan te gaan, creëerde chef en aardappelliefhebber Samuel Levie speciaal voor de verkiezing drie ultieme varianten van de gerechten: friet met dragonmayo en gepekelde eierdooiers, gegratineerde ovenschotel met pompoen en waterkers, en andijviestamppot met koningsboleet en sjalottenjus. Bezoekers aan het stem- en proeflokaal in de Posthoornkerk namen de proef op de som, en brachten hun stem uit in stemhokjes op het aardappel-stembiljet.Het winnende gerecht: Stamppot Andijvie met koningsboleet en sjalottenjus

Voor 4 personen:

Stamppot

1 kg kruimige aardappelen
60 g boter
100 ml melk
500 g rauwe andijvie grof gesneden
Nootmuskaat

Schil de aardappelen en snijd in gelijke stukken. Kook in water met zout in 20 min. gaar. Giet af en laat even uitstomen. Verhit ondertussen de boter en melk in een pannetje en breng op smaak met de nootmuskaat, peper en eventueel zout. Voeg toe aan de aardappelen en stamp met een pureestamper tot een gladde puree. Stamp nu ook de andijvie door de hete puree.     

Koningsboleet

4 koningsboleten   
5 takjes tijm

Bereid terwijl de aardappelen koken de koningsboleten. Halveer de paddenstoelen en snijd met een scherp mes een mooi ruitjespatroon in de snijkant. Bak deze vervolgens in een minuut of 7 in ruim boter met de takjes tijm gaar. Draai de koningsboleten zo nu en dan om, en breng op smaak met zout en peper.

Sjalottenjus

4 kleine sjalotten
1 el miso
4 gedroogd eekhoorntjesbrood, shiitake of andere paddenstoelen
1 l groentebouillon (zonder zout)
1 tl maïzena

Snijd de sjalotten doormidden en rooster in een hete oven tot ze kleur krijgen. Je kan ze ook in een droge pan aanbakken. Doe de sjalotten met de bouillon in een pan en zet op hoog vuur. Voeg ook de miso en shiitake toe en laat zo’n 30 min. zachtjes koken. Zeef vervolgens de bouillon en laat inkoken totdat er ongeveer 25% overblijft. Los de maïzena met een klein beetje water op in een apart schaaltje en meng het door de bouillon zodat de jus lichtgeboden is. Breng op smaak met zout en peper.     

Verdeel de stamppot over borden, serveer met de koningsboleten en jus.               

Evenementen

©2015 - 2024 Aardappelwereld | Ontwerp en realisatie COMMPRO