Al abonnee? Activeer hier uw premium account

Nieuwe generatie Clipper verpakkingsmachine speelt in op marktvraag

16 maart 2023

Begin 2023 introduceert Manter International B.V. een nieuwe generatie van hun Clipper, een verpakkingsmachine die netzakjes maakt met een metalen clipsluiting. Volgens het bedrijf uit Emmen is de Clipper, die zij al sinds de jaren 90 bouwen, één van hun meest bekende verpakkingsmachines.

“Deze manier van verpakken, met netzakjes en een metalen clipsluiting, wordt wereldwijd veel gebruikt voor een breed gamma aan producten, waaronder aardappelen. Het product kan in deze verpakking goed ventileren, bovendien wordt er zeer weinig verpakkingsmateriaal gebruikt en dat is weer goed voor het milieu. Het netzakje met een metalen clip vind je in principe in elke supermarkt in allerlei kleuren en maten”, aldus Manter.

Inspelen op vraag uit de markt

“De eerste twee generaties hebben het al die tijd volgehouden, maar nu was het toch echt tijd voor een vernieuwing van het complete design”, geeft de onderneming aan. Met het resultaat, de Clipper M3, wil het bedrijf inspelen op de vraag uit de markt naar hogere capaciteit en flexibiliteit. Ook op het gebied van kwaliteit en uitstraling is de clipper in meerdere opzichten verbeterd. “Het vernieuwen en verbeteren van een bestaande machine is een zeer interessant proces”, geeft Johan Oosting aan. Als hoofdontwerper van de clipper kan Oosting in detail uitleggen wat er allemaal is verbeterd aan de Clipper M3, ten opzichte van de vorige generatie: “We hebben de wensen vanuit de markt geprobeerd te vertalen naar praktische toepassingen. Zo hebben we met het re-design de veiligheid verbeterd door bewegende delen beter af te schermen en kunnen we door de kleinere voetafdruk eenvoudiger een back-to-back opstelling realiseren. Met deze opstelling kunnen we op een relatief klein oppervlak 80 bags per minute halen. Ook hebben we de tussenbucket volledig opnieuw ontworpen, om de productflow te versoepelen. Een andere wens was het verbeteren van het gebruiksgemak. Dit uit zich bij de Clipper M3 bijvoorbeeld in de nieuwe automatische oliesmering en de vernieuwde software. De labeler is ook met oog op het gebruiksgemak opnieuw ontworpen, de invoer en het aanpassen van de labels is een stuk eenvoudiger geworden”, somt hij op. “Naast allerlei praktische vernieuwingen hebben we uiteraard ook aandacht besteed aan de esthetiek van de machine middels allerlei visuele updates. Wij durven met trots en zekerheid te zeggen dat onze ‘Clipper M3’ de meest geavanceerde clipper op de markt is”, besluit Oosting.

Met dit filmpje van de Clipper M2 toont Manter hoe een Clipper werkt: “Vanuit een weger wordt een gewicht gestort dat door de clipperbuis naar beneden glijdt. Als het complete gewicht onderaan in de buis in het net is gevallen wordt het net verzameld en worden er tegelijk twee clips gemaakt met eventueel een label. Tussen de clips wordt het net doorgesneden. Zo ontstaat een gesloten verpakking en wordt de bodemsluiting van de volgende verpakking in één arbeidsgang gemaakt.”

Evenementen

©2015 - 2024 Aardappelwereld | Ontwerp en realisatie COMMPRO