Als de aardappel uw vak is, lees Aardappelwereld magazine digitaal en op papier

Start aardappelpilot toont verschillen tussen rassen

30 juni 2023

Met een nieuwsgierige blik lopen Guido Schriever en Ben Bredek namens de aardappelpilot ‘ontwikkeling duurzame consumptieaardappelteelt in ketenperspectief’ op aanwijzing van WUR-bedrijfsleider Marcel Tramper langs 40 verschillende rassen. Deze worden dit seizoen door WUR in Westmaas en Vredepeel getoetst op duurzaamheidskenmerken als stikstofbehoefte, droogte en hitte stress.

Fel schijnt de zon half juni op de droge ruggen op het veld van de WUR proefboerderij te Westmaas. “Dit jaar is de start bijzonder zwaar voor de diverse rassen. Het verschil is nu al goed waarneembaar”, zo valt het Schriever en Bredek op tijdens hun rondgang. Twee weken later en ruim 13 millimeter neerslag verder, zijn ook de betrokken handelshuizen uitgenodigd de eerste resultaten op het demoveld te bekijken.

ontwikkeling duurzame consumptieaardappelteelt in ketenperspectief’
“Dit jaar is de start bijzonder zwaar voor de diverse rassen. Het verschil is nu al goed waarneembaar”, zo valt het Guido Schriever (l) en Ben Bredek op.

Hele sector bij transitie betrekken

De aardappelpilot wil de hele sector, van veredelaars tot en met de verwerkers, de komende drie jaar betrekken bij de transitie die gaande is. Het zal volgens de projectleider Schriever over een aantal jaren namelijk niet meer mogelijk zijn om, in dezelfde mate als nu, meststoffen en chemische gewasbeschermingsmiddelen toe te passen. “Dat vraagt aanpassingen in de teelt, waarbij het erom gaat het gewas zo rendabel mogelijk te verduurzamen”, zo laat hij weten.

Verschillen bij de start duidelijk waarneembaar

Op het demoveld in Westmaas staan de aardappelrassen centraal. Eind juni zijn Bredek, als adviseur aan het rassendeel van het project verbonden, en Schriever heel nieuwsgierig hoe de planten zich ontwikkeld hebben na dit bijzonder voorjaar. Tramper vertelt dat de veertig verschillende rassen op 8 mei onder goede omstandigheden zijn gepoot. Als basisbemesting hebben alle rassen van de dertien betrokken handelshuizen een lage bemesting van 175 kilogram zuivere stikstof min de bodemvoorraad gekregen. Op het proefveld zijn de verschillen bij de start duidelijk waarneembaar. Rassen die gevoelig zijn voor hitte en droogte schieten soms in de bloei of laten duidelijk geknepen topblaadjes zien. “Allemaal factoren die een vlotte gewasontwikkeling en goede knolzetting afremmen”, weet Bredek. “We zoeken rassen die middenvroeg en weinig kiemlustig in de bewaring zijn, vandaar dat we geen maleïne hydrazide (MH) toepassen op het demoveld”, vervolgt Bredek. Om goed na te gaan hoe robuust alle rassen nu zijn, worden ze in Westmaas ook niet beregend. Aan het einde van het seizoen krijgen alle rassen, bestaande uit de grote en bekende rassen als Innovator, Fontane, Agria, Challenger en Markies en een aantal nieuwkomers een beoordeling. Naast opbrengst en sortering, volgt eveneens een bepaling van het aantal knollen per plant, vorm, schilkwaliteit, ziekten/aantastingen, bakkwaliteit en zichtbare gebreken als stootblauw. Bij de tien tafelaardappelrassen in de test is naast een beproeving op lage stikstofbehoefte ook een beoordeling op resistentie tegen Phytophthora, een mindere gevoeligheid voor hitte en droogtestress en resistentie tegen Yntn van groot belang. De kwaliteitsproeven zullen onafhankelijk op een automatische testlijn van fabrikant  RMA bij het Duitse aardappelhandelshuis Weuthen in Waldniel plaatsvinden. “Volgend jaar pakken we de beste rassen en daar gaan we een scala aan bio-stimulanten op toepassen”, laat Bredek weten.

ontwikkeling duurzame consumptieaardappelteelt in ketenperspectief’
Rassen die gevoelig zijn voor hitte en droogte schieten soms in de bloei of laten duidelijk geknepen topblaadjes zien.

Regen frist de planten nauwelijks op

Twee weken later zijn alle betrokken bedrijven en organisaties als VAVI en NAO uitgenodigd om een rondgang lang de demovelden te maken.

ontwikkeling duurzame consumptieaardappelteelt in ketenperspectief’
Twee weken later zijn alle betrokken bedrijven en organisaties als VAVI en NAO uitgenodigd om een rondgang lang de demovelden te maken.

Naast tien van de dertien handelshuizen waren ook de VAVI en Plantum aanwezig om de groei op land te beoordelen. Na deze eerste kennismaking met de pilot in de praktijk is het afwachten wat de uiteindelijke opbrengst van de veldjes straks zal gaan zijn. In ieder geval zal het stof voor discussie opleveren om zo extra input en antwoorden te krijgen voor de vele veranderingen die de komende jaren op de aardappelsector afkomen.

Evenementen

©2015 - 2024 Aardappelwereld | Ontwerp en realisatie COMMPRO