Al abonnee? Activeer hier uw premium account

Interseed Holland opent nieuw kantoor

april 2021


Na het lanceren van een nieuwe koers, opende Interseed Holland, als eerste zichtbare uitwerking, begin dit jaar een nieuw kantoor op een zichtlocatie in Dronten. Met een gebouw van 1.100 m2 op een perceel van 3.000 m2 lijkt het bedrijf voorlopig te kunnen groeien. “Groeien in Nederlandse pootgoedteelt en -export is onze doelstelling”, laat directeur Henk Feddes weten.

Naast de ruim bemeten kantoren, heeft Interseed Holland ook de beschikking over een flinke bedrijfshal. “Hier gaan we in november onze rassendagen houden”, vertelt Feddes. Verder heeft het bedrijf nu meer ruimte om de vitaliteitstesten van pootgoedpartijen in de hotbox goed te kunnen uitvoeren. “Verder zijn we de mogelijkheden van plaatsen van een koelcel en het inrichten van een kwaliteitslaboratorium aan het onderzoeken”, onthult de directeur. “Ook in dit coronajaar groeien we door met onze nieuwe rassen tot een totaal areaal van 250 hectare pootgoed in Nederland. Een voorbeeld van een nieuw ras is Francis. Dit is een nog vroeger afrijpend ras dan ons grootste ras Zorba en ongeveer gelijk oogstbaar met de Première. Groot voordeel is dat de kilogramopbrengst en de knolvorm van Francis beter zijn dan die van het oude ras Première. Op dit moment werken twee fritesverwerkers al naar volle tevredenheid met het ras. Een ander verwerkingsras waar we in blijven groeien is de Alanis. Een ras dat ook hoge ogen gooit in het biologische segment”, schetst Feddes de ontwikkeling van een tweetal nieuwe rassen.

Telercoöperaties opzetten

Terug in zijn kantoor vertelt Feddes dat zijn bedrijf goede resultaten boekt met een pootaardappelproject in Irak. “Samen met de organisaties ZOA en Cordaid rollen we dit uit in een groot akkerbouwgebied ten zuiden van Bagdad. In deze regio vindt nog weinig pootgoedexport plaats, omdat hier jarenlang hevig gevochten is met IS. Het doel van het project is om in het vruchtbare gebied samen met vierhonderd telers diverse boerencoöperaties op te zetten om zo de voedselvoorziening te verbeteren. In de praktijk is ZOA de projectleider van het project dat van 2019 tot en met 2022 loopt. Wij leveren lokaal de rassen en samen met het Iraakse bedrijf Ataa al Khaleleej de kennis”, vertelt Feddes. “Door onze aanwezigheid in Irak hebben we alleen al dit jaar, buiten het project om, drie containers pootgoed geëxporteerd.” ●

Evenementen

©2015 - 2024 Aardappelwereld | Ontwerp en realisatie COMMPRO