Al abonnee? Activeer hier uw premium account

Na 5000 uur tevreden spuitwerk tijd voor een nieuwe Loof-Does

30 april 2024

Voor fabrikant Agricult uit Son en Breugel was de verkoop van een Loof-Does 3000 GPS onlangs een moment om even bij stil te staan. Zo’n 20 jaar na de introductie en 5000 hectare spuitwerk ruilde een tevreden klant van het eerste uur een van de allereerste machine in voor een nieuwe versie.

Een werkdag lang loofklappen en -spuiten zonder bij te vullen. Dat is al meer dan 20 jaar één van de grote voordelen van de Loof-Does. Daarnaast is het middelgebruik bij deze rijenspuit vaak maar de helft van de dosering bij volveldstoepassingen. Voor pootgoedteler Peter Inghels uit Heikant trok de introductie van deze machine twee decennia geleden onmiddellijk de aandacht. Na een familieweekend in zuidoost Brabant maakten ze direct van de gelegenheid gebruik om even bij Adriaan van der Ven van fabrikant Agricult langs te gaan om te kijken bij het nieuwe ontwerp.

Combinatie loofklappen en spuiten

“Een gevulde tank van 500 liter is al voldoende is voor een hele werkdag”, vertelt Peter Ingels (m) aan Adriaan van der Ven (l) en Pieter Vereecken (r) tijdens de officiële overdracht van de nieuwe Loofdoes.

Na de kennismaking was de pootgoedteler gelijk overtuigd van het voordeel van zowel het lage water- en middelgebruik alsook de combinatie van loofklappen en spuiten. “Vooral het lage benodigde volume voor een behandeling sprak hem enorm aan. “Een gevulde tank van 500 liter is al voldoende is voor een hele werkdag”,  laat hij weten. “Bovendien kwam uit testen naar voren dat door de goede effectiviteit van het nauwkeurige spuitwerk een forse besparing op middel mogelijk was”, voegt de pootgoedteler hieraan toe. Beide argumenten trokken hem gelijk over de streek en zo werd Inghels in 2004 een van de allereerste Loof-Does gebruikers in Nederland. Zoveel jaar later en ruim 5000 hectare werk met de machine was het onlangs tijd voor een exemplaar die is aangeschaft via Pieter Vereecken van Mechanisatiebedrijf Vermeulen uit IJzendijke. Inmiddels is de sterk gemoderniseerde rijenspuit standaard met gps-techniek uitgerust waardoor de dosering per hectare bij wisselende rijsnelheden toch gelijk blijft. En als het nodig is blijft handmatig meer of minder doseren ook mogelijk.

Evenementen

©2015 - 2024 Aardappelwereld | Ontwerp en realisatie COMMPRO