Al abonnee? Activeer hier uw premium account

Frites eten om telers te helpen

mei 2020


Met hun Benefrietactie riepen ontwerpbureau Doordacht en de Brancheorga­ni­satie (BO) Akkerbouw Nederlanders op om een frietje te eten en te trakteren. De maand april werd omgedoopt tot ‘aardappelmaand’ en mensen konden hun steentje bijdragen door aardappelen en frites te eten. Met de actie wilde de organisatie het overschot van fritesaardappelen als gevolg van de coronacrisis verkleinen.

Om het goede voorbeeld te geven hield de aardappelsector verschillende uitdeelacties. Mensen met cruciale beroepen, die ervoor zorgen dat ons land blijft functioneren in deze crisistijd, werden op frites getrakteerd. De hele maand waren er diverse lokale initiatieven waardoor medewerkers van verpleeghuizen, scholen en de gemeente frietjes konden eten.

Fabrikanten delen uit

Ook fritesfabrikanten deelden frites uit. Farm Frites leverde 120 kilo frites aan het Ikazia ziekenhuis in Rotterdam, waar de frietjes werden afgebakken en uitgeserveerd aan het personeel. Lamb Weston / Meijer gaf zo’n drieduizend medewerkers van het Amphia ziekenhuis in Breda na afloop van hun dienst een zak bevroren friet, die ze zelf thuis konden bereiden. Op Koningsdag werden bewoners en medewerkers van zorginstellingen in Friesland en Limburg getrakteerd op een frietje. De gemeente Waadhoeke in Friesland ging met elf snackwagens op bezoek bij even­zoveel verzorgingshuizen en ProFri, de Vereniging Professionele Frituurders, trakteerde vijftien woonzorgcentra in Maastricht op frites.

Frites blijven eten

Op social media noemt de organisatie aardappelmaand april een groot succes. De actie werd gedeeld door landelijke media, er werden massaal frites gegeten en getrakteerd, en er was veel online aandacht voor Benefrietjes. Ook politiek Den Haag werd bereikt, waar Hendrik Jan ten Cate (LTO-vakgroep Akkerbouw) en André Hoogendijk (Brancheorgani­satie Akkerbouw) minister Schouten een Benefrietje aanboden. In een afsluitende video worden alle mensen en organisaties die gehoor gaven aan de oproep bedankt. Wel wordt de kijker opgeroepen om frites te blijven eten, “want het overschot is kleiner, maar nog niet weggewerkt”. ●


Carrosseriebouwer Van der Peet steunt Benefrietactie

Diverse klanten van carrosseriebouwer H.W. van der Peet & Zn. uit Nieuwkoop verzorgen het transport voor de aardappelsector met de door Van der Peet gebouwde bandlosser. Het bedrijf wil de sector dan ook graag een hart onder de riem steken. Om aandacht te vragen voor de Benefrietactie hebben zij daarom een aantal bandlossers uit de verhuurvloot voorzien van reclame voor de actie.

Carrosseriebouwer Van der Peet heeft bandlossers voorzien van reclame voor de Benefrietactie en het personeel getrakteerd op Benefrietjes.

De bandlossers van Van der Peet worden onder andere ingezet voor het transport van aardappelen van de boeren naar de frietfabrieken. Het laden van de bandlossers gebeurt bij de boer via de bovenkant van de oplegger, het lossen bij de frietfabrieken gebeurt via de schuif aan de achterkant van de trailer. Door middel van de transportband worden de aardappelen rustig horizontaal gelost bij de frietfabriek.

Benefrietjes voor het perso­neel

Ook de vijftig medewerkers van Van der Peet moeten de regels van het RIVM met betrekking tot het coronavirus naleven. Om het personeel te bedanken voor hun inzet en flexibiliteit heeft Van der Peet hen op Benefrietjes getrakteerd.

Evenementen

©2015 - 2024 Aardappelwereld | Ontwerp en realisatie COMMPRO