Al abonnee? Activeer hier uw premium account

Van der Peet verduurzaamt met 434 zonnepanelen

juli 2021


De bandlossers van carrosseriebouwer Van der Peet worden sinds juni dit jaar duurzamer geproduceerd, nu op het dak van de fabriek in Nieuwkoop 434 zonnepanelen zijn geplaatst. Daarmee voorziet het bedrijf in 90 procent van de eigen energiebehoefte, wat de energievoorziening volgens het bedrijf bijna helemaal duurzaam en CO2-neutraal maakt.

Met de inzet van meer duurzame, CO2-neutrale energie, wil Van der Peet bijdragen aan het tegengaan van klimaatverandering en loopt het bedrijf vooruit op internationale afspraken die bepalen dat de energie­voorziening in Nederland in 2050 bijna helemaal duur­zaam en CO2-neutraal moet zijn.

Extra isolatie

Nadat van maart tot juni dit jaar met het plaatsen van de zonnepanelen op het dak van de locatie aan de Transportweg in Nieuwkoop een flinke klus boven hun hoofden werd geklaard, profiteren de medewerkers aldaar nu van meer natuurlijk daglicht. In het dak werden namelijk ook vier lichtstraten geplaatst. Ook met de extra isolatielaag die op het dak is aangebracht, met daaroverheen een witte dakbedekking, bespaart Van der Peet op de energierekening.

Gerecycled aluminium

Het plaatsen van de 434 zonnepanelen is de volgende stap in het verduurzamen van het bedrijf. In 2018 en 2019 werden alle lampen op beide vesti­gingen al vervangen door duurzame ledlampen. Daarnaast bestaat het aluminium dat Van der Peet gebruikt als een van de hoofdgrondstoffen bij de productie van bandlossers grotendeels uit gerecycled aluminium. Het recyclen van aluminium kost slechts 5 procent van de energie die nodig zou zijn voor het produceren van primair aluminium. Ook geeft het bedrijf aan dat de kwaliteit van het aluminium niet afneemt door recycling, en dat voor hun bandlossers een speci­fieke slijtvaste alumi­niumlegering gebruikt wordt. Voor de aardappelsector is het voordeel van de bandlosser dat deze bij het legen van de laadbak veel minder beschadiging toebrengt aan producten als aardappelen dan bijvoorbeeld een kipbak. ●

Evenementen

©2015 - 2024 Aardappelwereld | Ontwerp en realisatie COMMPRO