Al abonnee? Activeer hier uw premium account

Bewaarsoftware voor beheer eigen energiebronnen wint gouden medaille op SIMA

10 november 2022

Softwareprogramma KLIMANAGER van het Franse bedrijf KLIM’TOP Controls heeft de gouden medaille in de categorie bewaring van de Innovation Awards tijdens mechanisatievakbeurs SIMA gewonnen.

Tijdens de 100e editie van de Franse vakbeurs viel het bedrijf, dat onder meer koelinstallaties en ventilatiesystemen voor de aardappelsector bouwt, verkoopt en installeert, in de prijzen met het programma dat het energieverbruik in een moderne aardappelbewaarplaats optimaliseert.

Optimale aardappelbewaring

De R&D-afdeling van de goudenmedaillewinnaar houdt zich bezig met de ontwikkeling van software en technische oplossingen voor de omgeving van KLIM’TOP Controls apparatuur. Het KLIMANAGER softwareprogramma optimaliseert het energieverbruik in een moderne bewaarplaats. Het regelt het energiebeheer en is ontwikkeld om de werking van onder meer een aardappelbewaring te optimaliseren. Hierbij houdt de innovatie rekening met verschillende parameters, zoals het maximaal toegestane elektrische vermogen op het terrein. Dit voorkomt volgens het bedrijf extra kosten gemaakt door het overschrijden of onderbreken van de hoofdstroomvoorziening. Daarnaast plant het programma dagelijks het beschikbare elektrische vermogen om de draaitijden van de ventilatoren en de koeling tijdens daluren te optimaliseren. Hierbij kan de gebruiker zelf de gewenste temperatuurverschillen in de bewaarcel instellen, waarbij het programma vervolgens zelf kiest of er elektriciteit uit hernieuwbare energiebronnen of andere bronnen wordt betrokken. KLIMANAGER houdt rekening met de werkfasen van alle KLIM’TOP-apparatuur en combineert dit met de productie van elektriciteit door zonnepanelen of windenergie, om de werking van de apparatuur zo te regelen dat gebruik van zelfopgewekte energie wordt geoptimaliseerd.

Plaatsspecifiek werken

Een andere prijswinnaar op de jubilerende vakbeurs is het Zwitserse Ecorobotics. Hun machine ARA heeft in de categorie robots en elektronica de gouden medaille in de wacht gesleept. De onderneming heeft een toepassing ontwikkeld waarmee onkruiden en aardappelopslag plaatsspecifiek bestreden kunnen worden. In Nederland investeerde Profytodsd eerder al in de ARA spotspray-machine ter uitbreiding van het machinepark.

Afbeelding: Plaatsspecifiek werken met Ecorobotics' ARA.
Ecorobotics’ innovatie bestrijdt plaatsspecifiek aardappelopslag.

Evenementen

©2015 - 2024 Aardappelwereld | Ontwerp en realisatie COMMPRO