Al abonnee? Activeer hier uw premium account

Eqraft presenteert turn-key sorteer- en verpakkingsoplossingen voor aardappelen tijdens PotatoEurope

23 augustus 2023

In Emmeloord ontwerpt, bouwt en onderhoudt Eqraft met meer dan 60 medewerkers oplossingen voor agrarische bedrijven wereldwijd. Het bedrijf levert machines voor het sorteren, verwerken en verpakken van aardappelen, uien en bulk. “Met onze expertise, machines en software dragen wij bij aan meer rendabele en betrouwbare bedrijven. Met onze deelname aan het NAO-Nederland-Paviljoen op PotatoEurope willen we onze producten en ontwikkelingen aan de aardappelsector presenteren”, aldus accountmanager Tiemen Markerink.

“Eqraft is een Nederlandse machinebouwer, voortgekomen uit ERC Machinery. We ontwikkelen producten op basis van vragen uit de markt. We bieden onze klanten een breed portfolio aan machines. Naast het leveren van losse machines focussen we ons vooral op turn-key projecten. Dit doen we met onze eigen producten en met producten van partnerbedrijven zoals Symach en Modesta. We hebben een breed assortiment beschikbaar. Dat loopt uiteen van reinigingsmachines tot sorteer- en verpakkingsmachines. Bij de ontwikkeling van de machines kiezen we voor lange levensduur. Dat is een belangrijk argument voor onze industriële klanten. Natuurlijk hebben we ook machines die geschikt zijn voor kleine (agrarische) bedrijven. We zien nu voornamelijk de vraag komen uit de markt waarbij automatisering en continuïteit belangrijk is, klanten kiezen ons vanwege duurzame machines met een langere levensduur. Een voorbeeld in de aardappelsector zijn grotere pootgoedtelers. We leveren hier machines die jute automatisch kunnen afzakken. Omdat dit vaak op afroep gaat, hechten deze bedrijven veel waarde aan een machine die betrouwbaar is”, legt Markerink uit.

We kunnen complete turn-key projecten leveren op het gebied van poot- en consumptieaardappelen.

Ontwikkelingen voor de aardappelsector

“Tijdens PotatoEurope laten we zien dat we een breed productassortiment voeren voor de aardappelsector. We kunnen hier complete turn-key projecten leveren op het gebied van poot- en consumptieaardappelen. De laatste jaren hebben we echter vooral de aandacht gericht op de uiensector. In deze markt hebben we een optische cup-sorteerder ontworpen: de Eqrader. Deze machine is nu volledig uitontwikkeld en draait al bij een flink aantal klanten in binnen- en buitenland. Eqraft verkent de mogelijkheden om deze optische sorteertechniek ook te gaan toepassen in de aardappelsector. We willen samen met aardappelverwerkers en -verpakkers onderzoeken hoe we de vertaalslag vanuit de uiensector kunnen maken naar de aardappelsector”, nodigt Markerink bezoekers uit het gesprek met Eqraft aan te gaan tijdens PotatoEurope. Hij stelt dat een vaste cup waar het product stilligt en onder camera’s doorgaat, een nauwkeurig beeld geeft van de knol. “Hierbij kunnen we ook door het product heen kijken. Het licht wat er doorheen gaat, vangen we op in een spectrometer en daar kunnen we conclusies aan verbinden. Dat werkt al heel goed in de uien. Samen met onze partner Biomatic in Italië en onze eigen AI-engineers hebben we al een eerste test in aardappelen uitgevoerd. We zijn er van overtuigd dat deze techniek een belangrijk toevoeging is voor de bedrijven in de aardappelmarkt. We focussen ons op ongewassen aardappelen, waarbij de techniek zowel voor poot- als consumptieaardappelen geschikt is. Samen met partners in de aardappelketen willen we deze toepassing gaan perfectioneren voor de aardappelsector”, onthult Markerink. Bezoek Eqraft in het NAO-Nederland-Paviljoen op stand T59.

NAO-Nederland-paviljoen e-book

Als nauw betrokken partner bij het NAO-Nederland-paviljoen, heeft Aardappelwereld een e-book gepubliceerd vol wetenswaardigheden rondom paviljoen en zijn deelnemers. Dat e-book vindt u hier.

Evenementen

©2015 - 2024 Aardappelwereld | Ontwerp en realisatie COMMPRO