Al abonnee? Activeer hier uw premium account

PotatoEurope 2023 brengt de Europese aardappelketen bijeen

31 augustus 2023
&

Op 6 en 7 september 2023 komt de gehele aardappelketen samen tijdens de inspirerende vakbeurs PotatoEurope. Het evenement, dat dit jaar plaatsvindt nabij het Belgische Tournai, markeert de start van het nieuwe teeltseizoen en is van cruciaal belang voor aardappelprofessionals die streven naar innovatie, kennisdeling en het opbouwen van waardevolle zakelijke relaties.

Met 194 stands en de prominente aanwezigheid van grote merken die moderne rooimachines demonstreren, belooft PotatoEurope een onvergetelijke ervaring te worden voor de gehele internationale aardappelketen.

Groeiresultaten vergelijken

Dit jaar vindt de teelt van de aardappelen, op het in totaal 33,3 hectare tellende glooiende terrein, plaats op maar liefst 25 hectare vruchtbare leemgrond. De aardappelen werden op 4 en 5 mei gepoot, iets later dan gebruikelijk vanwege een nat en koud voorjaar, zo vertelt Benjamin Couvreux van het Waalse onderzoekscentrum Carah. Tijdens het teeltseizoen zal Carah de neerslag nauwgezet volgen. Het zal interessant zijn om tijdens het evenement de groeiresultaten van de niet beregende akkers te vergelijken met een demoveld met dripirrigatie van de Belgische fritesverwerker Clarebout. Op de akkers teelt de organisatie twee prominente rassen, namelijk Challenger en Fontane, beide bekend om hun goede kwaliteit als basis voor de productie van frites. Deze aardappelen zullen worden geleverd aan de Belgische fritesfabrieken Lutosa en Mydibel. Interessant hierbij is dat Mydibel onlangs is overgenomen door Clarebout, een andere vooraanstaande speler in de fritesverwerkingsindustrie.

Meer highlights

Hoogtepunten van PotatoEurope zijn de interessante demovelden van maar liefst 11 bedrijven, aangelegd door Carah, en de mogelijkheid om moderne rooimachines in actie te zien tijdens demonstraties die op vaste tijden zullen plaatsvinden, waarbij deskundig commentaar wordt geleverd om de bezoekers optimaal te informeren. Naast het rooien van aardappelen en de indrukwekkende demovelden zijn er op PotatoEurope ook demonstraties van mechanische onkruidbestrijding. Onder leiding van het interprovinciaal Proefcentrum voor de Aardappelteelt (PCA) zullen toonaangevende merken hun nieuwste ontwikkelingen tonen, die telers helpen om minder afhankelijk te zijn van gewasbeschermingsmiddelen. Aansluitend hierop vindt er onder leiding van de aardappelorganisatie FIWAP een demonstratie van alternatieve loofdoding plaats.

NAO-Nederland-paviljoen

Niet te missen op PotatoEurope 2023 is het NAO-Nederland-paviljoen, georganiseerd door de Nederlandse Aardappel Organisatie (NAO) en de Nederlandse overheid. Het paviljoen een ketenbrede afspiegeling van de Nederlandse aardappelsector. De bedrijven Schaap Holland, Royal ZAP & Semagri BV, Q-Potato Holland, Naus Agriboxes, Trade & Innovate NL, Perfect Plants, Plantera, Eqraft, VHM-Machinery, Nedato, E-Green Europe, Solynta en Aardappelwereld magazine presenteren zich gezamenlijk en bieden bezoekers de mogelijkheid om kennis te maken met het Nederlandse aardappelbedrijfsleven. Daarnaast is het paviljoen een ideale ontmoetingsplek om te netwerken, zakenpartners te ontmoeten en nieuwe samenwerkingsverbanden aan te gaan. Aan het einde van de beursdag nodigen de NAO en de Nederlandse overheid aardappelprofessionals uit om tijdens een netwerkborrel elkaar op informele wijze te ontmoeten. Om uw bezoek aan het evenement en het Nederlandse paviljoen voor te bereiden, download u hier ons e-book in het kader van het NAO-Nederland-paviljoen.

Evenementen

©2015 - 2024 Aardappelwereld | Ontwerp en realisatie COMMPRO