Al abonnee? Activeer hier uw premium account

Film toont rol Nederlands pootgoed in voeden wereldbevolking

14 december 2022

The Potato Valley, een kennisnetwerk rondom de pootaardappelteelt in Noord-Nederland, lanceert een film die moet benadrukken hoe Nederlands pootgoed de wereld voedt.

Wereldwijd kunnen 800 miljoen mensen gevoed worden dankzij pootaardappelen die in Nederland worden geteeld, aldus het kennisnetwerk. Met beelden van de teelt in Nederland, het verschepen in de haven van Harlingen en de ontvangers van deze aardappelen in Marokko en Israël wil The Potato Valley deze belangrijke bijdrage van Nederlands pootgoed aan de wereldwijde voedselzekerheid onder de aandacht brengen.

Uiteenlopende teelten

“Nederland exporteert jaarlijks ca 800.000 ton pootgoed naar bestemmingen in Europa, Afrika, Azië en Midden-Amerika. Daar kunnen lokaal meer dan 30 miljoen ton consumptieaardappelen van geteeld worden, waarmee ruim 800 miljoen mensen wereldwijd worden gevoed”, laat het kennisnetwerk weten. De film laat de ontvangers van de pootaardappelen in Marokko en Israël aan het woord, landen specifiek uitgekozen door de producenten van de film vanwege de uiteenlopende teelten aldaar. “In Israël wordt op een moderne manier met veel techniek aardappelen geteeld. In Marokko lijkt, in vergelijking met de teelt en productie in ons land, de tijd stil te hebben gestaan. Toch zweren beide landen bij pootaardappelen uit Nederland”, leggen zij uit.

Unieke omstandigheden in Noord-Nederland

Naast de ontvangst van Nederlands pootgoed in uit buitenland toont de film laat ook waarom Noord-Nederland volgens The Potato Valley zo geschikt is voor de teelt van pootaardappelen. “De combinatie van de lichte kleigrond, het gunstige klimaat en de ligging langs de zee, waardoor ziektes en plagen minder kans van slagen hebben, maakt deze regio uitermate geschikt voor de teelt van gezond pootgoed”, aldus de organisatie.

Bekijk de film hier:

Evenementen

©2015 - 2024 Aardappelwereld | Ontwerp en realisatie COMMPRO