Al abonnee? Activeer hier uw premium account

Actiever en transparanter handelssysteem voor certificaten HZPC

20 december 2021

Vanaf de beursperiode in mei 2022 wordt voor de handel in certificaten van HZPC een nieuw handelssysteem ingevoerd.

De leden van de Vereniging HZPC besloten in de Algemene Ledenvergadering op 16 december 2021 dat de certificatenhandel wordt ondergebracht bij het Captin Trading Platform. “De nieuwe handelswijze zorgt voor actievere handel van certificaten en voor een hogere transparantie”, geeft het bedrijf aan, vergelijkend met het in hun ogen verouderde handelssysteem dat ruim twintig jaar werd gebruikt.

Langere handelsperiode

Vanaf nu ligt de verantwoordelijkheid van de handel en geldstromen met betrekking tot de handel in certificaten bij het bedrijf Captin, in plaats van bij de Vereniging HZPC. Voorheen konden certificaathouders twee keer per jaar certificaten kopen of verkopen en was er per periode één handelsmoment. Ook via het nieuwe platform blijft de handel tweemaal per jaar mogelijk, maar wordt de handelsperiode veertien dagen en zijn er vele handelsmomenten mogelijk. Zo kan de koers gedurende die veertien dagen bewegen.

Transparantie

Het gebruik van dit voor HZPC nieuwe handelsplatform maakt een actievere handel mogelijk en brengt vraag en aanbod actief bij elkaar. Daarnaast wordt de beurs transparanter, omdat zowel vraag en aanbod als de gerealiseerde prijzen voor iedereen zichtbaar zijn. “Het nieuwe platform zorgt voor veel meer transparantie. Onze certificaathouders staan zelf aan het roer en zien continue van elkaar wat ze doen. Daardoor is er meer inzicht in vraag en aanbod”, bevestigt CEO Gerard Backx. Tot nu toe kon de koerswaarde van een certificaat maximaal 10 procent stijgen of dalen. Dit wordt in de nieuwe handelswijze verhoogd naar 20 procent, waardoor volgens het bedrijf sneller een evenwicht in de markt gerealiseerd wordt.

Telers als mede-eigenaren

De 783.725 aandelen die HZPC heeft uitgegeven zijn voor 100 procent in het bezit van de Vereniging HZPC. De vereniging heeft 783.725 certificaten van aandelen uitgegeven, die zijn verdeeld onder meer dan 1.800 certificaathouders, onder wie (oud-)telers, kwekers en medewerkers. Zij kunnen de certificaten van aandelen kopen of verkopen. Voor de telers van het bedrijf is daarnaast het Connecting Growers programma opgezet. Onder deze noemer kondigde het bedrijf in 2020 een jaarlijkse aankoop van certificaten aan, om te schenken aan haar telers in de Europese Unie. HZPC vindt het belangrijk dat zij mede-eigenaren van het bedrijf zijn en gaf daarom eerder al aan actieve telers de kans te willen geven mede-eigenaar van het bedrijf te worden.

Evenementen

©2015 - 2024 Aardappelwereld | Ontwerp en realisatie COMMPRO