Al abonnee? Activeer hier uw premium account

Brits veldevenement Potatoes in Practice 2023 focust op toekomst aardappelteelt

13 juli 2023

Potatoes in Practice 2023 richt zich op het tentoonstellen van de toekomst van de aardappelteelt, zo kondigen de organisatoren aan. De aankomende editie van het grootste aardappel gerelateerde veldevenement van het Verenigd Koninkrijk vindt plaats op 10 augustus in Dundee, gehost door het James Hutton Institute, Scotland’s Rural College (SRUC) en Agrii.

Het jaarlijkse evenement zet de nieuwste ontwikkelingen in de aardappelindustrie uitgebreid in de schijnwerpers. Bezoekers kunnen hiermee getuige te zijn van de nieuwste innovaties en opkomende trends. Daarnaast krijgen zij toegang tot een schat aan wetenschappelijke kennis en expertise: van commerciële veredelaars die nieuwe rassen introduceren, tot agronomen die vorderingen op het gebied van gewasbescherming demonstreren en onderzoekers die hun meest recente bevindingen te bespreken.

‘Evidence-based practices’

Het thema van Potatoes in Practice 2023 is ‘Using evidence to build resilience for potato crop production’. Hiermee wil de organisatie de nadruk leggen op het belang van evidence-based practices bij het aangaan van de uitdagingen waarmee aardappeltelers geconfronteerd worden. Het evenement omvat verder een verscheidenheid aan demonstraties, baanbrekend onderzoek en een vakbeurs, en biedt een schat aan kennis van experts in het veld. Prominente sprekers uit de hele sector zullen hun expertise delen, onder wie Steven Thompson van SRUC, Patrick Hughes van de Scottish Agricultural Organization Society (SAOS), Nick Windmill en Graham Tomlin van Agrii en Ian Toth, de onlangs aangestelde directeur van het National Potato Innovation Centre (NPIC).

Robuuste toekomst

De evenementorganisatie stelt dat aardappelen een belangrijke plaats innemen in het agrarische landschap van het Verenigd Koninkrijk: “De aardappelteelt speelt een cruciale rol in de economie van het land en aardappelen zijn een van de meest voedzame gewassen en leveren meer voedsel per eenheid water dan enig ander gewas.” Het James Hutton Institute, een toonaangevend aardappelonderzoekscentrum in het Verenigd Koninkrijk, is momenteel bezig met de oprichting van een aardappelinnovatiecentrum in het hart van de belangrijkste aardappelcounty van Schotland, in Invergowrie, ten westen van Dundee. Het doel van dit centrum, het NPIC, is om de meer dan honderd wetenschappers van het James Hutton Institute die aan de aardappel werken, evenals belanghebbenden, te betrekken bij het gezamenlijk ontwikkelen van oplossingen. Daarmee willen zij van de aardappel een duurzaam en winstgevend gewas maken, iedereen van voedzaam voedsel voorzien en een positieve bijdrage leveren aan de Britse economie”, licht de organisatie toe. Potatoes in Practice-gastspreker en NPIC-directeur Toth is van mening dat er nooit een beter moment is geweest voor de industrie en de wetenschap om samen te werken om de aardappelproductie te verbeteren en te zorgen voor een duurzame en robuuste toekomst van de sector op de lange termijn. “Met de nieuwe aardappelorganisaties GB Potatoes en de Seed Potato Organization (SPO) die nu zijn opgericht, en de toekomstige strategieën die de sector nu ontwikkelt, is het tijd om samen te komen en deze visies werkelijkheid te maken. Ik ben van mening dat het NPIC een grote rol zal spelen om dit mogelijk te maken”, besluit hij. Het volledige programma en de plattegrond van het evenement zijn nu beschikbaar op de Potatoes in Practice-website.

Evenementen

©2015 - 2024 Aardappelwereld | Ontwerp en realisatie COMMPRO