Al abonnee? Activeer hier uw premium account

Spotlight op Nederlandse aardappelsector tijdens PotatoEurope 2023 in NAO-Nederland-paviljoen

8 augustus 2023

Op 6 en 7 september 2023 komt de gehele aardappelketen samen tijdens PotatoEurope 2023 in België. Voor de Nederlandse Aardappel Organisatie (NAO) is deze vakbeurs een uitgelezen platform om de Nederlandse aardappelsector voor het voetlicht te brengen. De organisatie doet dat middels het NAO-Nederland-paviljoen.

Deze Nederlandse inzending bestaat uit een collectief deel, waar de NAO haar leden en relaties kan ontvangen. Daaromheen hebben zich tenminste 14 bedrijven en organisatie aangesloten. Hierdoor ontstaat een groot Nederlandse netwerk op één plek op de beurs. Dat werkt versterkend en zorgt voor herkenbaarheid.

Collectieve belangen

Als de nationale belangenbehartiger van de Nederlandse aardappelhandel, brengt de NAO de Nederlandse consumptie- en pootaardappelen graag onder de aandacht van de beursbezoekers. “De Nederlandse pootaardappel kan een grote bijdrage leveren aan de wereldwijde voedselvoorziening. De internationale afnemers weten dat, en de Nederlandse handelsbedrijven weten de markten goed te vinden. De Nederlandse export van pootaardappelen is goed voor zestig procent van de wereldwijde handel in gecertificeerd pootgoed. Het seizoen 2022-2023 haalde zelfs een record pootgoedexport. Sinds de voorlopers van de NAO in 1949 startten met het bijhouden van de Nederlandse pootgoedexport was die niet zo hoog. De uitvoer kwam voor pootaardappelen van de oogst 2022 (tot en met mei 2023) uit op 855 duizend ton. De export van consumptieaardappelen kwam toevalligerwijze op hetzelfde volume uit en lag daarmee aanmerkelijk hoger dan hogere jaren. Een groot deel van de consumptieaardappelen ging naar naburige landen, met als grootste afnemer België. Dat land nam ruim de helft van de Nederlandse export van consumptieaardappelen af. Dit grote volume toont het belang van België voor de Nederlandse aardappelhandel en toeleveranciers. Dit benadrukt daarnaast het belang om ook voor de PotatoEurope-editie in België een collectief paviljoen te organiseren”, legt NAO-secretaris/beleidsspecialist Jan Gottschall uit.

Internationaal netwerken

Bezoekers uit Derde Landen, landen buiten de Europese Unie, kunnen de weg naar het collectieve paviljoen gewoonlijk goed vinden, laat Gottschall weten. Aan het einde van de eerste beursdag organiseert de NAO in samenwerking met de Nederlandse landbouwraad in Brussel de gebruikelijk netwerkreceptie. De ervaring leert dat hier veel bezoekers en standhouders op afkomen. De receptie verstrekt de netwerkfunctie van het paviljoen. NAO ontvangt leden en relaties graag in de stand. Bijpraten, informeren en zorgen en nieuwe ontwikkelingen delen, zijn van belang om up-to-date te blijven. De NAO-medewerkers staan de bezoekers graag te woord.

NAO-Nederland-paviljoen e-book

Als nauw betrokken partner bij het NAO-Nederland-paviljoen, heeft Aardappelwereld een e-book gepubliceerd vol wetenswaardigheden rondom paviljoen en zijn deelnemers. Dat e-book vindt u hier.

Evenementen

©2015 - 2024 Aardappelwereld | Ontwerp en realisatie COMMPRO