Al abonnee? Activeer hier uw premium account

Eerste Wâldgieltsjes op traditionele wijze geserveerd aan burgemeester

september 2020


Aardappelgroothandel Greydanus en Streekmerk Wâldpyk serveerden begin augustus in het dorpje Ee de eerste Wâldgieltsjes van 2020, in juli geoogst op percelen van teler Japik Wilman rondom Kollumerzwaag, aan burgemeester Johannes Kramer van Gemeente Noardeast-Fryslân.

In de streekwinkel van Wâldgieltsje-teler Wilman bereidde kok Gerben Land een traditioneel recept van deze aardappelen. Samen met de boer en boerenknechten van weleer at de burgemeester de eerste Wâldgieltsjes van dit jaar, een culinaire actie als startschot voor het nieuwe seizoen van het ‘goud út De Wâlden’. Inmiddels liggen deze aardappelen in de schappen van diverse supermarkten, speciaalzaken en streekwinkels in Friesland.

Streekrassen weer op de markt

Burgemeester Johannes Kramer en teler Japik Wilman bespreken de kwaliteiten van de seizoensaardappel. Foto: Greydanus

In De Friese Wouden is het Wâldgieltsje een begrip. Deze aardappel is een landras, waarvan de ouders en de herkomst in feite onbekend zijn. Velen gaan ervan uit dat de Wâldgieltsjes of de directe voorouders van deze aardappel al rond het jaar 1700 in Fryslân aanwezig waren. Geloofsvervolgden uit de Palts, de Elzas, Bourgondië, Dauphiné en Piemonte vonden in die tijd in Nederland een nieuw thuis en brachten naar alle waarschijnlijkheid de aardappel mee. In de loop van de laatste 50 jaar hebben nieuwe rassen met een grotere opbrengst de Wâldgieltsjes sterk teruggedrongen. Particuliere liefhebbers in ‘De Wâlden’ en het pionierswerk van de familie Wilman uit Engwierum hebben er voor gezorgd dat het Wâldgieltsje niet verloren is gegaan. In 2007 is Stichting Wrâldfrucht (Streekmerk Wâldpyk) samen met Greydanus en Wilman een project gestart om het Wâldgieltsje, de Wâldbeantsjes en andere streekrassen weer op de markt te brengen. Met een economische impuls hebben zij nieuw leven in het aardappelras geblazen en inmiddels ligt deze seizoensaardappel weer elk jaar in de schappen. ●

Evenementen

©2015 - 2024 Aardappelwereld | Ontwerp en realisatie COMMPRO