Al abonnee? Activeer hier uw premium account

Webinar Internationale Dag van de Aardappel

23 april 2024

World Potato Congress Inc. presenteert het webinar: “International Day of Potato 2024-Harvesting Diversity, Feeding Hope”, gepresenteerd door Dr. André Devaux en Dr. Chikelu Mba, 29 april 2024, om 15:00 uur Europese tijd.

Het thema van de Internationale Dag van dit jaar is ‘Harvesting Diversity, Feeding Hope’.

De Algemene Vergadering van de Verenigde Naties heeft in december 2023 30 mei uitgeroepen tot de International Day of Potato (IDP), Internationale Dag van de Aardappel. Deze dag bouwt voort op de erfenis van het Internationale Jaar van de Aardappel (2008) en bevestigt opnieuw het belang van de aardappelwaardeketen bij het bestrijden van honger en ondervoeding en het bereiken van de Duurzame Ontwikkelingsdoelstellingen voor 2030. Het thema van de Internationale Dag van dit jaar is ‘Harvesting Diversity, Feeding Hope’ – een erkenning van zowel de aanzienlijke genetische diversiteit van het aardappelgewas als het nog onbenutte potentieel ervan in de zoektocht naar universele voedselzekerheid en voeding.  De diversiteit, distributie en productie van aardappelen over de hele wereld, evenals de rol van aardappelen in het licht van de huidige wereldwijde uitdagingen, zullen aan bod komen.

Internationale Dag van de Aardappel

De IDP-viering zal ook een middel zijn om de rol van kleinschalige boeren te erkennen, vooral in de hooglanden van de Andes, waar productiepraktijken gedurende meerdere millennia een grote diversiteit aan rassen heeft nagelaten. Door de viering van de Internationale Dag van de Aardappel zal de aandacht worden gevestigd op de verschillende beperkingen in de waardeketen van het gewas. FAO, als het agentschap van de Verenigde Naties dat de viering van de Internationale Dag van de Aardappel faciliteert, zet zich in om landen te ondersteunen bij het ontwikkelen van duurzame aardappelwaardeketens en roept alle belanghebbenden op hetzelfde te doen.

Webinar-presentatoren

Andre Devaux

Dr. André Devaux is agronoom en doctor in de landbouwwetenschappen aan de Université Catholique de Louvain in België. Hij heeft meer dan 35 jaar ervaring in onderzoek voor ontwikkeling bij het International Potato Center (CIP) en bij andere organisaties zoals de FAO en het Zwitserse Agentschap voor Ontwikkeling (SDC). Hij heeft uitgebreide toegepaste onderzoekservaring op het gebied van aardappelproductiesystemen, benaderingen voor waardeketenontwikkeling, voedselzekerheid, innovatiesystemen en publiek-private partnerschappen. Hij heeft samengewerkt met nationale en internationale multidisciplinaire teams in Latijns-Amerika (Andes), Oost-Afrika (Rwanda, Burundi, Congo en Oeganda) en Azië (Pakistan). Hij werkte van 1990 tot 2019 in de Andes, Bolivia, Peru en Ecuador, waar hij innovatiebenaderingen voor voedsel- en voedingszekerheid ontwikkelde, gebruikmakend van de inheemse aardappelbiodiversiteit. In 2012 nam hij de functie van directeur van het regionale programma van CIP voor Latijns-Amerika op zich, coördineerde hij de activiteiten van CIP in de Andes en bevorderde hij institutionele allianties en capaciteitsopbouw in Midden-Amerika en het Caribisch gebied. Hij werd in 2019 benoemd tot Scientist Emeritus bij het International Potato Center (CIP) en is nu gevestigd in België, waar hij actief blijft als onafhankelijk adviseur en lid van de Raad van Bestuur van het World Potato Congress.

Chikela Mba

Dr. Mba is adjunct-directeur van de afdeling Plantaardige Productie en Bescherming van de Voedsel- en Landbouworganisatie van de Verenigde Naties (FAO). In deze hoedanigheid biedt hij strategisch en thought leadership voor het uitgebreide wereldwijde portfolio van normatieve en operationele interventies die de leden van de FAO helpen de Sustainable Development Goals te bereiken door de overgang naar efficiëntere, veerkrachtigere en inclusievere gewasproductiesystemen. Eerder gaf hij leiding aan het Seeds and Plant Genetic Resources Team van de divisie, waar hij verantwoordelijk was voor de genetische winstcomponent van het werk aan duurzame gewasproductiesystemen. Voorafgaand aan de lopende FAO-tour of duty leidde hij het Plant Breeding and Genetics Laboratory van het Joint Centre of FAO en de International Atomic Energy Agency for Nuclear Techniques in Food and Agriculture, Wenen en Seibersdorf, Oostenrijk. Nog eerder was hij Research Fellow bij het International Centre for Tropical Agriculture (CIAT), Cali, Colombia (momenteel de Alliance Bioversity International – CIAT), waar hij werkte aan cassave moleculaire genetica en coördinator was van het Cassave Biotechnology Network voor Latijns-Amerika en het Caribisch gebied. Daarvoor was hij cassave kweker, geneticus en programmacoördinator bij het National Root Crops Research Institute, Umudike, in de staat Abia in zijn geboorteland Nigeria. Dr. Mba had onderzoekssabbaticals in Zwitserland, de Verenigde Staten van Amerika en Frankrijk en is adjunct-professor aan het Centre for Crop and Food Innovation, Murdoch University, Australië. Hij heeft veel gepubliceerd over uiteenlopende thema’s van gewasverbetering, spreekt vloeiend Engels, Igbo en Spaans en spreekt conversatie Italiaans. Hij is gepromoveerd in plantenveredeling en genetica; Postdoctoraal diploma in onderwijs en BSc in plantkunde – allemaal van de Universiteit van Nigeria, Nsukka, Nigeria.

Schrijf je in voor het webinar

Schrijf hier in voor dit Engelstalige webinar

Ook bestaat de mogelijkheid het webinar in de Spaanse taal te volgen.
Meld u hier aan voor het Spaanstalige webinar.

Na aanmelding voor het webinar ontvangt u een bevestigingsmail met daarin informatie over deelname aan het webinar.

Evenementen

©2015 - 2024 Aardappelwereld | Ontwerp en realisatie COMMPRO