Al abonnee? Activeer hier uw premium account

Aardappel als ideale basis voor gevarieerde maaltijd in ‘Zo gepiept’

mei 2021


In het kader van Power to the Pieper, de aardappelpromotiecampagne van de Nederlandse Aardappel Organisatie (NAO), is onlangs het kookboek ‘Zo gepiept’ van kok en Food Cabinet-oprichter Samuel Levie gelanceerd.

In dit boek plaatst Levie de aardappel centraal als ideale basis voor een gevarieerde maaltijd, en steekt de welbekende aardappel-groenten-vlees-maaltijd (AGV) in een nieuw jasje. Met vijftig moderne aardappelrecepten uit diverse windstreken, vergezeld door smakelijke foto’s, biedt ‘Zo gepiept’ de lezer veel inspiratie om zelf met aardappelen in de hand de keuken in te duiken.

Gezond

In elk recept komt de aard­appel (A) terug als vaste waarde, begeleid door een ruim aanbod aan groenten (G). De V ten slotte staat voor vis, vlees of vega, en hiermee wordt eindeloos gevarieerd. Levie pakt uit met complete, gezonde avondmaaltijden die de thuiskok ook qua bereidingstijd (ongeveer een half uur) uitnodigen om de keuken in te stappen. En dat is een gezonde zaak, zo blijkt onder andere uit een analyse van het RIVM in 2020. Zij kwamen namelijk tot de conclusie dat een maaltijd op basis van aardappelen gemiddeld zorgt voor een 20 procent hogere consumptie van groente dan een maaltijd met pasta of rijst. “De afgelopen jaren is de AGV met een wederopstanding bezig. Culinaire invloeden uit andere culturen en een in het algemeen grotere variatie aan verkrijgbare ingrediënten zorgen ervoor dat een AGV’tje vandaag de dag veel verschillende vormen kan aannemen. De ‘V’ in AGV kan nu bijvoorbeeld ook tofu, zalm of halloumi betekenen”, vertelt Levie enthousiast.

Met de seizoenen mee

De gerechten uit ‘Zo gepiept’ zijn niet alleen lekker, gezond, en gemakkelijk te bereiden, maar gaan ook nog eens met de seizoenen mee. Na het inleidende hoofdstuk ‘Piepers voor dummies’, waarin Levie ingaat op zaken als het bewaren van aardappelen, maar ook het kiezen van de juiste aardappel bij het juiste gerecht, en een aantal basis­recepten van gekookte tot geroosterde aardappelen, presen­teert Levie namelijk bij elk seizoen passende AGV-recepten. Zo begint hij de lente met ‘In ketjap en komijn gestoofde kippendij met puree en paksoi’, vliegt hij de zomer in met een ‘Tray bake met kip, spitskool, krieltjes en dille’, schotelt hij de lezer een ‘Herfstsalade met knapperige aardappels en geroosterde broccoli’ voor en staan in de winter onder andere ‘Loaded fries met jackfruit en bonen’ op het menu.
Op www.aardappels.nl, het kennisplatform en de receptenwebsite van de Power to the Pieper-cam­pagne, zijn als voorproefje zes recepten uit het nieuwe kookboek te vinden. ●

Evenementen

©2015 - 2024 Aardappelwereld | Ontwerp en realisatie COMMPRO