Al abonnee? Activeer hier uw premium account

HZPC introduceert online aardappelcalculator voor duurzame rassen op maat

oktober 2021


“Met de introductie van onze online aardappelcalculator willen we bewustzijn creëren rondom de verschillende duurzaamheidsonderwerpen bij aardappelrassen. En willen we onze klanten helpen om een bewuste duurzame rassenkeuze te maken”, legt marketeer Hans Langedijk uit.

Onlangs introduceerde HZPC een online tool waarmee afnemers hun kennis en ervaring eenvoudig kunnen omzetten naar een op maat gemaakte keuze voor een duurzaam ras. Op deze wijze vinden afnemers volgens het Friese bedrijf het aardappelras dat het meeste rendement oplevert in het gebied waarin ze telen. Bovendien krijgen ze meteen toegang tot de meest duurzame aardappelrassen van HZPC: het Even Greener rassenpakket. Dit is een nieuwe selectie van rassen die volgens HZPC stuk voor stuk bovengemiddeld hoog scoren op duurzaamheid.

Flexibele tool

“We rekenen aan de hand van de keuze van de klant uit welk ras het beste past in zijn wensenpakket”, legt Hans Langedijk uit.


“Met de aardappelcalculator hebben we een flexibele tool gecreëerd waarmee de klant zelf de zwaarte van de verschillende duurzaamheidskenmerken kan laten meewegen. Hierbij houden we rekening met 35 onderwerpen, die we hebben samengebracht in vijf hoofdzaken”, legt de marketeer uit. Dit zijn verkoopbare opbrengst, waterverbruik, gewasbescherming, bewaarbaarheid en bemesting. “Vervolgens rekenen we aan de hand van de keuze van de klant uit welk ras het beste past in zijn wensenpakket. Het model baseert zich op 35 aardappeleigenschappen die HZPC jarenlang onderzocht heeft. Een ras verdient duurzaamheidspunten. Door de weging van wat de klant belangrijk vindt, tellen de punten zwaarder of minder zwaar mee in de keuze. Dit resulteert in de drie meest relevante rassen”, legt Langedijk de werking uit. Op dit moment heeft HZPC zes rassen uitgelicht die goed scoren binnen het model. Die hebben zij gedoopt tot de Even Greener rassen: Camelia, Cayman, Emanuelle, Mozart, Sagitta en Taurus. “Naast deze rassen biedt de aardappelcalculator ook andere rassen aan, die passen binnen het gekozen duurzaamheidsprofiel van de klant”, stelt Langedijk, waarna hij toevoegt dat de klant vervolgens kan doorklikken naar de landingspagina van het ras en daar de teeltinstructie kan bekijken.

Verder ontwikkelen

“We zullen de aardappelcalculator de komende jaren verder blijven ontwikkelen. Het is een mooi handvat met een goede en betrouwbare dataset die eraan ten grondslag ligt. Wat opvalt is dat nieuwe rassen vaak toegevoegde waarde bieden als het gaat om duurzaamheid. Denk hierbij aan een verbeterde ziekteresistentie en opbrengst”, benadrukt Langedijk. “Bij de marktintroductie van een aardappelras is en blijft het een puzzel om na te gaan welk ras waar het beste past. Met deze bewustwordingsmodule willen we onze klanten gefundeerd op weg helpen als het gaat om duurzaamheid”, verzekert Langedijk. ●

Evenementen

©2015 - 2024 Aardappelwereld | Ontwerp en realisatie COMMPRO