Al abonnee? Activeer hier uw premium account

Nederlands stamppotseizoen 2022 officieel gestart

december 2022


Nu het buiten kouder en guurder wordt, staat stamppot weer vaker op het menu bij de Nederlandse consument. Om het stamppotseizoen officieel af te trappen, kregen een aantal aardappelbedrijven die samen werken in het promotieproject ‘Power to the Pieper’, de duurste stamppot ter wereld voorgeschoteld.


In het restaurant Slagerij de Beurs in Amsterdam was voor één avond de duurste stamppot ter wereld te verkrijgen. Het nuchtere, soms wat bescheiden gerecht werd door chefs Timo de Beurs en Samuel Levie, die speciaal hiervoor samenwerkten, in een internationaal en extravagant jasje gestoken. Met exclusieve ingrediënten als truffel en kreeft wordt de oer-Hollandse pot tot een heel nieuw niveau getild. “Het mooie aan stamppot is dat er voor iedere smaak een variant te bedenken is. Juist het contrast van de doe-maar-normaal Hollandse pot en exclusieve ingrediënten vind ik interessant: met deze extravagante versie laten we zien dat deze klassieke Hollandse pot ook tot iets exclusiefs kan worden omgetoverd. Je kan een stamppot precies zo maken als je zelf wil. Of je nou met de aardappelbasis varieert, met de bladgroenten of met de toppings. We hopen mensen te inspireren zelf de keuken in te duiken en een bijzondere twist te geven aan deze Hollandse klassieker”, legt Levie, bekend als auteur van het fraaie kookboek Zo Gepiept, uit. Tijdens de aftrap kregen de bezoekers van het restaurant een compleet viergangenmenu met verschillende variaties van stamppot voorgeschoteld.

Boerenkool is favoriet

Uit onderzoek dat het Future of Food Institute in 2021 voor de Nederlandse Aardappel Organisatie (NAO) uitvoerde bleek boerenkool onder 34 procent van de Nederlanders de populairste stamppot te zijn. Dit jaar kreeg de klassieke boerenkoolstamp een upgrade van truffel. Veel truffel. De prijs van het gerecht wordt dan ook voornamelijk bepaald door dit ingrediënt: vanwege de warmte in het groeiseizoen is de truffelprijs het afgelopen jaar sterk gestegen. Het geheel zit als pie chique verpakt in een knapperig jasje van deeg. De volledige pie is voor vier tot vijf personen, en kost in zijn geheel 1200 euro. Het restaurant bouwt voort op de traditie van een eeuwenoude Amsterdamse slagerij, en dus kan een bijzondere worst niet ontbreken. De pie wordt geserveerd met een voor dit gerecht gecreëerde rookworst van Chaams hoen, kreeft en buikspek. Een kippenjus met truffel maakt het smakelijke geheel compleet. Via de website aardappels.nl is het recept van dit gerecht te downloaden. Daarnaast zijn er op de website ook een drietal recepten van budgetvarianten van de stamppot te vinden: met slimme hacks en ingrediënten die gemakkelijk te verkrijgen zijn laten de chefs zien dat je een normale stamppot in een handomdraai kunt upgraden naar een versie voor echte fijnproevers.

Experimenten met stamppot

“Ik ben een enorme fan van de pieper, want aardappel is een hele goede drager voor allerlei smaken. Aardappel en truffel gaan ook fantastisch met elkaar samen. Ik werk in mijn gerechten ook vaker met de combinatie boerenkool en truffel, dus voor mij was dit een een-tweetje”, laat De Beurs enthousiast weten in zijn restaurant. Hij is niet de enige die experimenteert met stamppot. Uit het grote Pieperonderzoek, ook dit jaar weer uitgevoerd in opdracht van de NAO, blijkt dat Nederlanders een ongewone stamppot niet schuwen: 48 procent zegt te experimenteren met bijzondere soorten stamppot. 9 procent eet stamppot vegetarisch, 57 procent met vlees en 34 procent wisselt af. Ook bleek uit het onderzoek dat 17 procent weleens luncht met stamppot. ●

Evenementen

©2015 - 2024 Aardappelwereld | Ontwerp en realisatie COMMPRO